Un tânăr din Buzău, bănuit că ar fi creat o pagină web, pe care vindea subiecte despre care pretindea că ar urma să fie date la examenul de Bacalaureat, din acest an, a fost depistat de polițiști. După ce încasa banii anticipat, pentru subiecte, bărbatul întrerupea legătura cu cei care sperau să ia 10 pe linie la examene.

Anonimatul pe internet nu mai este posibil. Dovadă, prinderea unui individ care a reușit să păcălească lumea că are de vânzare subiectele de la Bac, de la orice materie, cu numai 100 de lei.

Astfel, în luna iunie 2020, în urma unui incident cibernetic, polițiștii Direcției de Investigații Criminale, din cadrul Poliției Române, s-au sesizat din  oficiu cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de tentativă la fraudă informatică.

Ulterior a fost documentată activitatea infracțională a unei persoane bănuite că, folosind o platformă care oferă servicii gratuite de creare a site-urilor web, ar fi creat o pagină, unde ar fi oferit spre vânzare, în schimbul a 100 de lei pentru fiecare materie, subiecte despre care pretindea că ar fi urmat să fie date la examenul de Bacalaureat din acest an.

Persoana în cauză este bănuită că ar fi modificat, în mod repetat, o altă pagină publică, la care utilizatorii pot contribui cu informații referitoare la examenul de Bacalaureat, prin introducerea în cuprinsul acesteia a unui link spre site-ul său, cu scopul de a crea confuzie și a induce în eroare victimele.

În urma investigațiilor desfășurate, a fost identificat principalul suspect, un bărbat, de 22 de ani, din Buzău. De asemenea, a fost identificată și o victimă, de 19 ani, din județul Prahova, activitatea de identificare a tuturor victimelor fiind în desfășurare.

La data de 30 iunie, polițiștii Direcției Investigații Criminale, cu sprijinul I.P.J. Buzău, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară la adresa persoanei bănuite, de unde au fost ridicate mai multe echipamente I.T. și terminale mobile, susceptibile a fi fost folosite în activitatea ilicită.

Bărbatul a fost  prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, acesta fiind  cercetat sub control judiciar.

Polițiștii Direcției de Investigații Criminale continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă informatică.