Săptămâna aceasta, actorul Ion Grosu de la Teatrul Nottara s-a transformat în „Jucătorul de şah” al lui Corneliu Baba.

Ion Grosu s-a ras în cap special pentru a se transforma în „Jucătorul de șah” al lui Corneliu Baba. Scenograf și fotograf a fost soția sa, actrița Raluca Jugănaru.

Muzeul Naţional de Artă al României și Teatrul Nottara continuă campania „Actori de pus în ramă”, care a început pe 11 mai, online, pe paginile de Facebook ale celor două instituții. 

Campania constă în „interpretarea” unor lucrări din patrimoniul MNAR de actorii Teatrului Nottara. Astfel, în fiecare zi de luni, pe paginile de Facebook ale celor două instituții sunt postate imagini în care opera de artă este alăturată versiunii pe care actorii o realizează, intrând în pielea personajului din tablou. 

Tot în cadrul parteneriatului MNAR - Teatrul Nottara sunt realizate scurte materiale video în care actorul „pus în ramă” povestește despre lucrarea pe care a reinterpretat-o, folosind datele primite de la specialiștii MNAR. 

Una dintre capodoperele lui Peter Paul Rubens, „Portretul Giovannei Spinola Pavese”, aflată în Galeria de Artă Europeană de la MNAR, a fost reinterpretată de Mihaela Subțirică pentru campanie.

Pentru realizarea acestei reproduceri spectaculoase, Mihaela a fost un adevărat one woman show. Și-a făcut singură machiajul, părul și costumația (observați mânecile din folie de aluminiu si gulerul din perdea). A bătut cuie în perete și a agățat cu minuțiozitate trandafiri în ele. Și-a făcut singură fotografia, folosind temporizatorul. Și a realizat și două filme de making of, pe care le veți găsi în comentarii la această postare.

O altă interpretare a fost a Ralucăi Gheorghiu-Culda, care a „reînviat” o lucrare de Tonitza de la Muzeul K.H. Zambaccian, în care este Nineta Gusti în copilărie, cea care avea să devină actriță și să debuteze tot pe scena Teatrului Nottara.

Diana Roman a fost „O floare între flori”, de Nicolae Grigorescu, iar Alexandru Mike Gheorghiu - „Omul cu pipa. Colecţionarul Moise Weinberg”, de Alexandru Ciucurencu.

Printre lucrările „interpretate” în cadrul campaniei se vor afla și opere din patrimoniul Muzeului Colecțiilor de Artă și al Muzeului K.H. Zambaccian.