Ce confruntare de idei, sau de programe electorale? Candidații cotați cu cele mai mari șanse în a câștiga funcția de Primar General al Capitalei, Gabriela Firea și Nicușor Dan, au ales să se târască reciproc în mocirlă, aruncându-și tot felul de acuze și invective, bătălie în care s-au aruncat cu entuziasm și partidele care îi susțin.

După ce a fost anunțat că va fi pârât procurorilor anticorupție de câțiva parlamentari ai PSD, care l-au denunțat pentru trafic de influență, luare de mită, șantaj, fals în declarații și spălare de bani, Nicușor Dan anunță că, la rândul său, va face plângere penală împotriva acestora, pentru denunț calomnios.

Casa de avocatură Piperea și Asociații a depus, ieri, la DNA, un denunț semnat de mai mulți parlamentari ai PSD, pe numele lui Nicușor Dan. Este vorba despre Robert Cazanciuc (fost ministru al Justiției), Daniel Zamfir, Şerban Nicolae, Ecaterina Andronescu, Carmen Mihălcescu, Oana Florea, Beatrice Tudor, Aida Căruceriu şi Florin Manole. Toți aceștia îl acuză pe cel care candidează la Primăria Capitalei din partea dreptei unite de comiterea mai multor infracțiuni, după ce în mass-media au apărut mai multe înregistrări audio din care ar reieși implicarea sa în sprijinul unui afacerist controversat.

Denunțul parlamentarilor PSD se bazează, în principal, pe o decizie a Curţii Constituţionale din 2018, care stipulează următoarele: „Curtea reține că deputații și senatorii nu au dreptul să intermedieze/mijlocească nici relația dintre cetățeni și organele administrației publice centrale și locale și serviciile și direcțiile din subordinea acestora, în sens de control al activității acestora din urmă, și nici relația dintre aleșii locali și autoritățile publice centrale, dintre potențialii investitori și autoritățile publice locale, în sens de reprezentanți ai aleșilor locali/investitorilor, întrucât aceste activități reprezintă, în realitate, fie o formă nepermisă de control parlamentar, fie o arogare de drepturi care denaturează mandatul parlamentar și care se constituie într-un veritabil impediment în relația directă a aleșilor locali/investitorilor cu administrația centrală sau locală”, după cum transmite stiripesurse.ro.

De menționat că președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat ieri, în repetate rânduri, că speră ca procurorii DNA să se sesizeze din oficiu, dar nu a precizat dacă partidul pe care îl conduce va face, oficial, un denunț.

Politicienii merg la DNA ca la Zidul Plângerii Penale

După ce a părut că se află într-o ușoară degringoladă, replica lui Nicușor Dan nu a întârziat să apară.

Într-o conferință de presă, organizată astăzi, acesta a spus: “Înțeleg că niște parlamentari PSD au făcut o plângere penală împotriva mea, la DNA. Pentru acești parlamentari, anunț public, o să fac eu plângere penală pentru denunț calomnios, pentru că în țara aceasta, cine face plângere penală știind că minte este un infractor”.

Anterior, Nicușor Dan a scris pe pagina sa de Facebook: „Înțeleg din presă că șoferul lui Cătălin Voicu, senatorul Șerban Nicolae, și câțiva colegi parlamentari de-ai săi din PSD, au fost la DNA să depună un denunț împotriva mea. Aș spune că le-a luat ceva curaj să intre în clădirea aia. Nu de altceva, dar acolo, așa cum bine știm, mulți pesediști intră, puțini ies”.