Infecțiile devin rezistente la antibiotice dacă acestea sunt administrate prea des. Specialiștii spun că acest lucru reprezintă principala amenințare la adresa omului, cu un impact mult mai mare decât ceea ce se întâmplă în prezent.

Prof. Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie avertizează că administrarea antibioticelor în mod excesiv și în dozaj necorespunzător poate genera o rezistență, ce poate deveni principala amenințare la adresa omului, creând un scenariu cu impact mult mai mare decât ceea ce se întâmplă în prezent cu pandemia COVID-19.

Președintele Societății Române de Microbiologie, Prof. Dr. Alexandru Rafila: “S-a dezvoltat conceptul ‘One Health’, integrarea preocupărilor pentru controlul rezistenței la antibiotice, pentru că ele afectează diverse sectoare, și în următorii 30 de ani pot deveni principala amenințare la adresa omului, iar impactul din punct de vedere economic va fi devastator, mult mai mare decât ceea ce se întâmplă acum cu noul coronavirus. Suntem, practic, într-o luptă permanentă cu diverse microorganisme ca să putem să supraviețuim. Competiția este dură și fiecare țară trebuie să fie pregătită în acest sens. Ăsta este scopul proiectului, să dăm o mână de ajutor Ministerului Sănătății și altor instituții responsabile, astfel încât și România să poată să aibă o reacție rapidă și eficientă la acest tip de amenințări.”

Lupta împotriva antibiorezistenţei presupune un efort financiar uriaș

Cu ocazia lansării proiectului ”Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România”, Prof. Dr. Alexandru Rafila  a mai vorbit și despre impactul financiar pe care îl poate avea această luptă împotriva antibiorezistenţe.

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: “În UE, în fiecare an, avem 700.000 de infecții asociate asistenței medicale. Avem 35.000 de decese din cauza acestui lucru. Trebuie să evităm infecțiile sistemice cu germeni multirezistenţi şi, în acest fel, costurile îngrijirilor de sănătate vor scădea. Vom evita ca acești germeni multirezistenţi să ajungă în mediul comunitar și să devină cauza infecțiilor banale. Altfel, impactul pe sănătate publică va fi uriaș. În următorii 30 de ani, se estimează că, la nivel global, acest lucru va costa 90.000 de miliarde de euro. Un cost care depășește ceea ce se întâmplă în prezent cu infecția cu noul coronavirus.”

Proiectul ”Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România” vizează dezvoltarea unui cadru necesar pentru implementarea Planului Național de Acțiune în domeniul AMR și este realizat împreună cu Organizația Mondială a Sănătății. A fost inițiat de către specialiștii Institutului Matei Balș, va avea o durată de 24 de luni și este în valoare de 1,74 milioane de euro.