Ministrul Educației și Cercetării (MEC), Monica Anisie, a afirmat, vineri, că există posibilitatea eliminării tezelor și desfășurarea olimpiadelor școlare în mediul online, „dacă va fi necesar”, potrivit Adevărul.

Aceste măsuri ar urma să facă parte dintr-un ordin de ministru ce prevede reducerea programei școlare, adaptarea la mediul digital, reducerea numărului de ore pentru elevi și predarea multidisciplinară.

 “Vom lua măsurile care se impun în funcţie de situaţia creată, etapă cu etapă. Dacă va fi necesar, vom lua măsuri. Exact cum am făcut şi în primăvară, când am luat decizia de a elimina tezele pentru că nu exista posibilitatea de a susţine aceste examene”, a precizat Monica Anisie, la Știrile ProTV. 

Ministrul Educației a declarat că există posibilitatea de adaptare a programei pentru examenele naționale și desfășurarea activității de predare-învățare-evaluare, exclusiv online.

În curând vom ieși să spunem cum anume se va desfășura activitatea de predare-învățare și evaluare în sistem online. Asta înseamnă de fapt adaptarea programei. Există această posibilitate și am experimentat în primăvară această adaptare a programei pentru examenele naționale, când am modificat programa pentru examen”, explică Anisie.

Referitor la olimpiade, oficialul MEC a spus că în cadrul Ministerului Educației sa face o analiză. ”Sunt colegi profesori care consideră că este necesar să realizăm și activitățile acestea în sistem online, dacă nu putem să le organizăm ca până acum, însă sunt și colegi care spun că ar trebui să le anulăm. E o discuție în cadrul MEC pe această temă”.

Ministrul Educației a mai zis că există posibilitatea realizării cursurilor în tandem, cum ar fi combinarea orelor de limba română, cu cele de limba engleză, pentru a reduce timpul petrecut de elevi în fața ecranelor.

Monica Anisie a mai precizat că au fost livrate numai 26.000 de tablete din totalul de 250.000, iar elevii care nu dețin dispozitive necesare pentru școala online, ar putea primi tablete abia în luna decembrie.