Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că aproape 50% dintre angajații din învățământul universitar și-au exprimat până în prezent opțiunea de a se vaccina împotriva COVID-19, iar în cazul învățământului universitar ponderea este ce circa 60% dintre angajați.

„Noi am inițiat o interogare a întregului sistem. Întrebarea a fost adresată tuturor celor 340 de mii de membri ai sistemului național de educație. Până în momentul de față, învățământul preuniversitar se apropie, deci în momentul acesta, data limită este vineri, 15 ianuarie, orele 16, până în acest moment, personalul din sistemul de învățământ preuniversitar se apropie de 50% cu privire la disponibilitatea de vaccinare, fără ca aceste răspunsuri să constituie o obligație legală de vaccinare, iar în sistemul de învățământ universitar suntem deja la 60%Ț, a declarat Cîmpeanu, potrivit RFI.

Ministrul Educației consideră că „orice persoană vaccinată din sistemul de învățământ va însemna o diminuare a riscului de transmitere a acestui virus, deci practic, va însemna o diminuare a riscului la care sunt supuși elevii și profesorii”.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că o eventuală revenire a elevilor în bănci de pe 8 februarie se va face numai pe baza expertizelor din Educație și Sănătate.

„Decizia va fi luată, punând la masă expertiza din Educație cu expertiza din Sănătate, pentru că este foarte îngustă fâșia dintre dreptul fundamental la educație și dreptul fundamental la sănătate și decizia va fi anunțată cât mai repede cu putință, oricum în luna ianuarie, rămânând practic cel puțin o săptămână până la data de 8 februarie, pentru ca școlile, profesorii, elevii, părinții să aibă suficient timp în vederea pregătirii începerii școlii în format fizic, acolo unde se va putea”, a mai afirmat oficialul guvernamental.