Cafenelele şi restaurantele se vor închide în Belgia începând de luni timp de patru săptămâni.

De asemenea, vor fi impuse restricţii de circulaţie de la miezul nopţii până la 05.00 dimineaţa pentru a opri răspândirea coronavirusului care este “'în creştere”, a anunţat vineri seara premierul Alexander De Croo, după o reuniune de criză a guvernului.

”Săptămână după săptămână, cifrele se dublează, sunt în creştere, este o creştere exponenţială”, a justificat liderul liberal flamand, în timp ce Belgia este una dintre ţările europene cel mai grav afectate de pandemie (peste 10.300 de morţi).

Pentru a evita agravarea situaţiei, el a anunţat o serie de noi restricţii privind viaţa socială, dintre care cea mai drasticăeste închiderea totală a sectorului Horeca (restaurante şi cafenele) timp de patru săptămâni începând de luni.

Până acum, închiderea cafenelelor viza doar regiunea Bruxelles-ului şi măsura dura până la începutul lunii noiembrie. Prin urmare, măsura se extinde la întreaga ţară şi vizează de asemenea restaurantele, ceea ce oficialii din industrie consideră că este un “dezastru'”.

O evaluare a măsurilor va avea loc la jumătatea perioadei, iar în toată această perioadă va exista sprijin economic din partea autorităţilor publice.