Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a prezentat un bilanţ al primelor nouă luni de când a preluat mandatul.

Lansări de campanii, înfiinţări de muzee, reluarea procedurii de includere a sitului Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, proiecte de finanţare şi achiziţie de artă contemporană sunt câteva dintre realizările ministrului Culturii. 

 • Muzeul Peleș - Am renegociat chiria pe care statul român o plătește Casei Regale a României pentru muzeul Național Peleș care să fie una a decenței și a posibilității realizării de investiții în Castelul Peleș.
 • Situația manuscriselor lui Mircea Eliade, scoase la vânzare. Am reuşit în decembrie 2019 să aducem la masa negocierilor Casa de licitaţie Historic şi Statul Român reprezentat prin Ministerul Culturii şi prin Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, inițiatoarea proiectului viitorului Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc ce se va înfiinţa la Craiova. A fost semnat un protocol de vânzare directă către viitorul Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc / Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Craiova a 69 de loturi din licitaţia „Manuscrise, dedicaţii şi scrisori”, cuprinzând toate fondurile Eliade, Cioran şi Nae Ionescu din cadrul licitaţiei.
 • Înființarea Muzeului Național Brătianu - În luna decembrie a anului trecut am găsit un sediu pentru Muzeul Național „Brătianu”. Ce poate fi mai onorant decât imobilul „Vila Florica” (ansamblul conacului Brătianu - Florica), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş, locul în care istoria familiei Brătianu s-a cristalizat şi în care au fost luate marile decizii care au schimbat viaţa României. Pe data de 24 mai a fost deschis pentru public.
 • Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2020 - Am schimbat modul în care a fost sărbătorită Ziua Culturii (până acum erau finanțate proiecte dedicate zilei culturii, dar care nu se desfăşurau strict în data de 15 ianuarie și am ales să finanțăm proiecte care sa fie desfăşurate doar în această zi. Totodată, am colaborat cu autorităţile locale care au înţeles importanţa marcării acestei zile şi care au organizat manifestări locale cu scopul de a creşte gradul de importanță al culturii. În judeţele Suceava, Iaşi au fost proiecţii pe clădiri şi manifestări culturale destinate acestei zile.
 • Relaţii Bilaterale - Am semnat Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze privind prevenirea furtului, săpăturilor clandestine, importului și exportului ilicit de bunuri culturale.
 • Roşia Montană - Am reluat procedura de includere a sitului în Lista patrimoniului Mondial UNESCO. 
 • Muzeul Național al Bucovinei - Am susţinut şi m-am implicat în transformarea Muzeului Bucovina în Muzeul Național al Bucovinei.
 • Bursele Brătianu - Am lansat sesiunea de acordare a Burselor și premiilor Brătianu, (valoare totala 195.000 lei) pentru promovarea valorilor culturale contemporane din România și stimularea valorificării acestora.
 • Înscrierea în UNESCO a Tradițiilor de creștere a cailor lipițani - Împreună cu alte 8 țări am depus dosarul multinațional „Tradițiile de creștere a cailor lipițani” pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO.
 • ACCES Online 2020 - Am lansat, în data de 27 martie 2020, proiectul de finanțare ACCES Online 2020, dedicat exclusiv sectorului privat, un instrument de susținere financiară a proiectelor culturale, care pot fi diseminate exclusiv în mediul online în valoare de 1 milion lei (270 de aplicații, 20 de beneficiari privați).
 • Achiziția de artă contemporană - Am decis să venim în sprijinul artiştilor plastici contemporani prin suplimentarea cu 2.000.000 lei a bugetului Muzeul Naţional de Artă Contemporană, în vederea achiziționării de obiecte de artă de la artiști contemporani.
 • Semnarea Declarației privind rolul culturii în timpul crizei Covid-19, alături de alți 25 de miniștri din Uniunea Europeană. Declarația oferă un cadru de acțiune pentru consolidarea cooperării dintre ministerele culturii din statele membre UE semnatare, pentru ca fiecare autoritate națională să găsească cele mai potrivite metode de susținere, adaptate situațiilor locale.
 • Acceptarea donației Casa Vârnav Liteanu. Am acceptat donația cu sarcini a imobilului înscris în Lista Monumentelor Istorice a județului Suceava cu denumirea Casa Vârnav Liteanu.
 • Dezbaterile la nivel de Guvern cu diverse ramuri ale sectorului cultural. Începând cu luna aprilie, la nivel de Guvern am organizat șapte dezbateri cu reprezentanți ai artelor teatrale, ai organizatorilor de festivaluri, ai industriei muzicale, ai cinematografiei, ai artiștilor independenți și ai culturii scrise. Am căutat împreună soluții pentru problemele ridicate de fiecare, probleme recente induse de pandemie care trenează de ani de zile.
 • Campania Citeşte Româneşte. Unul dintre primele obiective pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de Ministru al Culturii a fost să găsim pârghiile pentru creșterea consumului de carte românească și a numărului de cititori. Până acum ni s-au alăturat 10 parteneri. Chiar dacă Ministerul Culturii nu a alocat un buget pentru proiectul Citeşte Româneşte, pentru acest an a prevăzut suma de 800.000 lei în bugetul Administrației Fondului Cultural Național, care va asigura finanțarea pentru 45 de proiecte editoriale (carte, poezie și reviste) și, pe 22 iulie 2020, am lansat apelul de proiecte conform Legii 136/2015 pentru finanțarea revistelor de cultură reprezentative din România cu o valoare de peste 1.100.000 lei.
 • Campania SAMER - Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României 2020. A fost lansată începând cu 10 iulie și a fost o soluție pentru a mobiliza instituțiile din subordinea Ministerului Culturii cu profil muzical să își continue activitatea prin inițierea unor spectacole în aer liber.