Indiferent cine va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei, bucureștenii vor avea parte de o iarnă pe care nu o vor uita așa ușor. Pierderile din rețeaua de livrare a apei calde a Termoenergetica au ajuns la cantitatea incredibilă de două  milioane  două  sute  de  mii  de  litri  de  apă fierbinte, care se pierd în  fiecare oră,  în pământ, prin găurile din conducte, afectând solul și clădirile, susțin reprezentanții companiei care produce agentul termic.

Într-un comunicat de presă, publicat astăzi pe site-ul instituției, reprezentanții ELCEN atrag atenția conducerii Primăriei Capitalei și a Termoenergetica asupra riscului imens ca bucureștenii să rămână, în scurt timp, fără apă caldă, dar și fără căldură în apartamente pe timpul iernii.

“Tragem un semnal de alarmă cu privire la o problemă gravă ce generează în acest moment riscuri majore pentru sezonul de iarnă următor, cu posibile consecințe negative atât asupra alimentării cu apă caldă și căldură a bucureștenilor, cât și asupra alimentării cu energie electrică necesară funcționării în siguranță a Sistemului Energetic Național.

Faptul că sistemul de termoficare din București înregistrează pierderi enorme nu este o noutate. Noutatea constă în faptul că aceste pierderi au ajuns la niveluri record, iar problema la care facem referire în acest comunicat de presă este deosebit de gravă și necesită o atenție deosebită prin prisma impactului socio-economic dezastruos, pe care îl poate implica în scurt timp. Pierderile au ajuns în prezent la 2.200 de tone de apă fierbinte pe oră. Fără  lucrări  de  reparații,  rețeaua  operată  de  Termoenergetica  a  ajuns  într-un asemenea  punct  de  degradare,  încât două milioane două sute de mii de litri de apă fierbinte se pierd în fiecare oră în pământ, prin găurile din conducte, afectând solul și clădirile", avertizează reprezentanții ELCEN. 

Pierderile din rețeaua de termoficare aproape că s-au dublat, într-un singur an

"În condițiile în care suntem foarte aproape de un vârf al pierderilor, de 2.300 t/h și sezonul rece  nu  a  început  încă,  precum  și  în  situația  în  care  nu  sunt  realizate  lucrări  de reabilitare/modernizare a rețelei,  dorim să ne manifestăm îngrijorarea profundă cu privire la  calitatea  serviciului  de  alimentare  cu  energie  termică  și  electrică  odată  cu  debutul sezonului de iarnă 2020-2021. Degradarea sistemului de  termoficare are implicații grave nu doar asupra consumatorilor, care  rămân deja zile în șir fără apă caldă și căldură, ci afectează și siguranța energetică națională, prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din capitală care, pe lângă energie termică, produc și energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Național, contribuind astfel la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia.

Totodată,  atragem  atenția  că  atât  Primăria  Municipiului  București,  cât  și Termoenergetica,  trebuie  să  își  asume  responsabilitatea  pentru  asigurarea  continuității prestării serviciului public de furnizare a apei calde și căldurii către locuitorii bucureșteni, onorându-și obligațiile de plată: reiterăm  faptul  că  datoriile  Termoenergetica  față  de  ELCEN  la  acest moment  sunt  de  aprox.  400  milioane  de  lei,  situație  ce  pune  în  pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor", se mai precizează în comunicatul celor de la ELCEN.