Norvegia, una dintre cele mai restrictive țări europene pentru călătorii în fața epidemiei Covid-19, a anunțat că restricțiile pentru anumite țări de pe continent vor fi ridicate începând cu 15 iulie.

Țările în cauză trebuie să îndeplinească mai multe criterii de sănătate, inclusiv să aibă o rată de infecție mai mică de 20 la 100.000 de locuitori.

"Începând cu 15 iulie, avem în vedere eliminarea carantinei pentru călătorii din tot spațiul (Schengen) și din Spațiul Economic European (SEE)", care reunește UE și trei țări nemembre (Islanda, Norvegia, Liechtenstein), a declarat premierul Erna Solberg.

"Dar, și este un dar important, eliminarea carantinei presupune că fiecare țară îndeplineşte criteriile obiective", a adăugat ea în cadrul unei conferințe de presă.

Intrarea pe teritoriul norvegian este în prezent interzisă pentru majoritatea nerezidenților și, dacă nu sunt strict interzise, călătoriile în străinătate sunt supuse unei obligații inacceptabile de zece zile de carantină la întoarcere.

Țara și-a deschis frontierele pe 15 iunie către vecinii nordici - Danemarca, Finlanda, Islanda -, cu excepția notabilă a Suediei, unde epidemia rămâne foarte activă.

Călătoriile către și dinspre insula Gotland, singurul teritoriu suedez pentru care restricțiile au fost ridicate, sunt din nou supuse carantinei, din cauza unei  creșteri a cazurilor la fața locului.

Într-o țară în care turismul din străinătate a adus aproximativ 55 de miliarde de coroane (peste 5 miliarde de euro), conform statisticilor oficiale, profesioniștii au cerut insistent deschiderea frontierelor. Norvegia a înregistrat 8.793 de cazuri de noul coronavirus, dintre care 249 au fost fatale.