București, 6 noiembrie- Leadership, viziune pe termen lung, colaborare, infrastructură, transparență și voință politică -  toate acestea ar putea sa reprezintele bazele  tranziției "from city to smart city", așa cum a reieșit in urma discuțiilor de la conferința "From CITY to SMART CITY"- evenimentul anului în administrația publică, care a avut loc pe 4-5 noiembrie, la Bucuresti.

Conferința a adus împreună peste 50 de speakeri, care au dezbătut cele mai eficiente soluții care pot contribui la crearea unor orașe si comunități inteligente.

Evenimentul, care s-a desfășurat în format hibrid, fizic si online, în 4 si 5 noiembrie în București, a fost organizat de jumptosmart.ro si SMARTiCITY, în parteneriat cu Asociația Română de Relații Publice (ARRP) și Public Affairs Solutions, la Palatul Ghica Victoria din București.  Este al 7-lea eveniment organizat de jumptosmart.ro, care plasează în prim plan modernizarea administrațiilor și comunităților locale, in tranziția lor spre ceea  ce numim ”orașele viitorului, orasele inteligente”.

Conferinta s-a bucurat și de parteneriatele instituționale ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Culturii.

Partenerii Conferinței : Edenred, Netcity Telecom, McDonald’s,  Electrogrup, Kronospan, PAID, Up Romania, Grup Iulius, Up România, OPAL Construct, UiPath, Capital Estate, Yokko, 5ToGo.

Conferința a adus impreună, pentru prima dată după alegerile locale, mai mulți primari din Bucuresști și din țară, președinți de Consilii Județene, membri ai Executivului, ambasadori, reprezentanți ai mediului de afaceri și ONG-uri, experți din Olanda, Estonia și Franța. Discuțiile au pus accent pe ceea ce ar trebui făcut pentru a pune în mișcare viitoare proiecte de dezvoltare urbană, durabilă și eficientă, dar și în privința sistemului de educație, care să pregătească forța de muncă pentru joburile viitorului.

Prima zi, 4 noiembrie, a fost dedicată proiectelor urbane: problemele orașelor și soluțiile,, smart” ale acestora, impactul pandemiei cauzate de virusul COVID-19 asupra orașelor și regândirea unor priorități și servicii, digitalizarea accelerată a instituțiilor publice. Transportul și traficul urban, mobilitatea urbană, dar si regenerarea urbană, sunt alte teme de interes, dezbatute în conferință.

A doua zi a conferintei , 5 noiembrie, a avut ca tema educatia: digitalizarea educate, raspunsul scolii la cerintele si trendurile pietei muncii in urmatorii ani.

Amintim câteva dintre ideile care au fost prezentate în cadrul discuțiilor:

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, promite un sistem complet de management al traficului în doi ani: "București are nevoie de o soluție inteligentă pe care, este o promisiune, o vom realiza foarte curând: Doi ani din momentul acesta pentru ceea ce înseamnă semaforizare inteligentă, adică un sistem complet de management al traficului corelat cu transportul public."

Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, țintește spre un transport public nepoluant: "În privința viitorului, obiectivul nostru e că până în 2028 întreg transportul public din Cluj-Napoca să fie electric nepoluant prin investiții locale, naționale, europene."

Mihai Chirică, Primarul Muncipiului Iași, încurajează viziunea strategică pe termen lung: "Cred că este fundamental, la nivel guvernamental, să abordăm o strategie de dezvoltare digitală care să devină obligatorie pentru fiecare localitate plecând pe anumite resurse financiare care să fie conturate de la început."

Allen Coliban, Primarul Municipiului Brașov: ”La ora actuală, avem nevoie de o viziune care să transforme transportul în comun într-o alternativă pentru autoturismele proprii. Avem un proiect la nivel de intenție care se numește , care  reface traseele pentru bicicliști.”

Ciprian Ciucu, Primar Sector 6 București: “Avem nevoie de strategii reale, strategii cărora să le atașăm planuri de implementare și bugete, pentru că smart city pleacă de la un proces de planificare strategică și bugetară."

Radu Mihaiu, Primar Sector 2: "Avem nevoie de replicarea acelor exemple de bune practici care au funcționat și care pot fi duse și multiplicate în autoritățile locale din țară, dar avem mare nevoie de standardizare, în termeni de gestiune."

Attila Korodi, Primar Miercurea-Ciuc: “Smart city pentru un oraș la nivelul Miercurea-Ciuc înseamnă de la a crea baze de date coerente despre situația reală din oraș, tot ce înseamnă proprietăți publice, private, cadastru, evidența populației, date economice corelate cu datele de cadastru, cu datele evidenței populației, tot ce înseamnă educația, serviciile care sunt oferite în oraș, conectate cu aceste baze de date."

Andrei Carabelea, Primarul Municipiului Piatra-Neamț, subliniază importanța conceptului de smart city: "Smart city este o cultură, este o tendință globală, menită să ajuta orașele, administrațiile, să contuiasca un viitor mai bun pentru oameni."

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, încurajează tranziția spre vehiculele electrice: "Ministerul mediului finanțează și stațiile de încărcare pentru mașinile electrice, pentru că degeaba îți cumperi o mașină electrică dacă nu ai unde să o încarci. Am investit enorm și am semnat deja contracte peste 200 de puncte de încărcare în municipiile reședință de județ."

Ligia Deca, Consilier Prezidențial: “Dacă până acum vorbeam de digitalizarea educației că despre un trend al viitorului al viitorului, deja vorbim despre digitalizare și despre oportunitățile pe care aceasta digitalizare ni le oferă atât în creșterea calității, cât și în creșterea echității, cumva forțați de împrejurări.”

Sorin Cîmpeanu, Președintele Comisiei Educației și Cercetării în Camera Deputaților: “În educație este nevoie de competență, de timp și de viziune. Este aproape sigur că noile tendințe sunt în online, iar cei ce vor înțelege acest lucru, vor fi țări „smart”. Este nevoie de o legătură puternică între mediul economic și școală, iar pentru aceasta trebuie să facem tot posibilul să aducem tehnologia pentru a inova educația și cercetarea.”

Mihai Firică, Secretar de stat Ministerul Culturii: ”Avem nevoie să sincronizăm aceste eforturi din partea educației, care are nevoie acum de sprijin din partea administrației, de sprijinul întregii societăți.”

Adrian Mariciuc, Secretar de Stat în Ministerul Fondurilor Europene: “Ne dorim să vedem creativitate, să vedem digitalizare și utilizare de instrumente IT în tot ce ține de activitățile curente.

Pentru următoarea perioadă de 10 ani, dispunem de un buget de 80 miliarde de euro, 30,5 prin redresare si rezilianță, 29,8 reziliere, iar restul pentru politică agricolă și dezvoltarea mediului rural.”

Jean Badea, Sub-Secretar de Stat în Ministerul Educației și Cercetării: "O educație conectată bazată pe cooperare, dar și pe digitalizare, va contribui la pregătirea pentru meseriile viitorului și va fi elementul care va genera schimbarea și predictibilitatea de care avem nevoie"

Mihnea Costoiu, Rector Univeristatea Politehnică București: „În noul sistem, accentul este pus pe student, profesorul fiind doar un facilitator. Continuăm să dezvoltăm o serie de platforme, astfel încât studentul sau elevul să aibă parte de toate materialele în orice moment, acest mijloc de comunicare putând fi și Televiziunea Română. Există o lipsă majoră a educației antreprenoriale în România, fiind necesară implementarea acesteia în școli și mai ales în Universități.”

Și pentru că nu am putut discuta despre implementarea ideilor ce țin de smart city, fără să aruncăm și o privire la experienta altor tari, am punctat modele care funcționează în zona de digitalizare,  trafic urban, smart cities și educație.

E.S. Andrew Noble, The British Ambassador to România: "După unele estimări, există 60 de lideri la nivel mondial care au beneficiat de educația britanică. Trebuie să ne asigurăm că le oferim tinerilor instrumentele pentru a face față unei lumi în continuă schimbare."

E.S. Ingrid Kressel Vinciguerra, Ambasadorul Estoniei în România: "Scopul smart city este de a face viața mai ușoară și mai bună pentru rezidenții săi. Noi avem 99% din serviciile publice în regim online, deci când criza a început, toți am putut aplica pentru un permis sau pentru anumite beneficii online."

E.S. Marjut Akola, Finland Ambassador to România: “Helsinki s-a situat pe primul loc în topul celor 50 cele mai smart orașe din lume, în anul 2019. Ne propunem să reducem emisiile de trafic până în 2034.”

Printre intervențiile care au contribuit la conturarea soluțiilor smart, amintim:

Cătălin Olteanu, Director de vânzări, Edenred: „Avem în discuție un proiect cu Ministerul Fondurilor Europene prin care susținem elevii, prin carduri educaționale pe care aceștia să le folosească pentru rechizite și orice este necesar, pentru a nu abandona școala. Avem la nivel de grup un hub tehnologic, care a depășit un număr de 120 de colegi foarte bine pregătiți în domeniul IT și care contribuie la dezvoltarea aplicațiilor și a tehnologiilor la nivel global.”

Adrian Răcășan, CEO Netcity Telecom: “Să presupunem că ne dorim să conectăm două intersecții la un sistem smart (să instalăm o cameră de vederi într-o intersecție). Va dura o lună, în mod optimist, trei luni, în mod realist sau un an, în mod pesimist. Existența unei infrastructuri pregătite cu tehnologiile moderne, cum ar fi microfibra, timpul ar fi redus la 3 ore.”

Adrian Florea, CEO Electrogrup : "Orice direcție spre smart city începe de la măsurare. Ariile peri-urbane care pun presiune pe orașe încurcă sistemul de date, neștiind câte mașini intră și ies din oraș. Studiile spun că 44% din cetățeni folosesc mașina personală. Managementul de trafic, transportul reprezintă boli care necesită pastile diferite."

Nicoleta Radu, CEO PAID: “Înainte de a fi smart, orașele trebuie să fie safe. Pentru dezvoltare durabilă, este necesară protecția financiară a cetățenilor împotriva dezastrelor naturale. Din 9,1 milioane de locuințe care există în România, doar una din cinci este asigurată împotriva dezastrelor naturale, respectiv 1,7 milioane.”

Stefan Iulius Budulan, UP Romania: „Up România este un partener al autorităților publice care implementează programe sociale prin intermediul tichetului social în peste 50 de comunităţi. În ultimii 10 ani, Up România a dezvoltat în permanență soluțiile sale dedicate categoriilor vulnerabile.”

Mentionam si ceilalți speakeri ai Conferinței:

Dana Sintejudean, CEO Romania și Moldova Edenred, Nicoleta Radu, CEO PAID, Cristian Nevzoreanu, ACAROM, Tom LEENE, President Netherlands Romanian Chamber of Commerce (NRCC); Răzvan Antim, CEO Europa de Est UiPath,  Daniel van Mӧtman, Departamentul Managementul Traficului City of Amsterdam, Manager Mobilitate Euro2020, Manager Program Crowdmanagement, Jürgen Raizner, Founder Steinbeis România, Märt ARO, co-founded the Nordic EdTech Forum - N8, Estonia; Ștefan BACIU, Country Leader SAS România și Republica Moldova, Ana-Maria Stancu, Asociația E-Civis, Board Member, eu Robotics aisbl, Dan Berteanu, VP Bittnet Group, David Timiș, unul dintre liderii influenți ai Asociației Advance Collegiate Schools of Business (AACSB.), Rémi Petitefrere, Head of Western Market for EHANG Group.

Parteneri media: New Money, Informația București, clubantreprenor.ro.

Despre noi

jumptosmart.ro (SMARTiCITY) este o platformă de evenimente, creată în urmă cu 4 ani, care promovează conceptul de smart city, prin conferințe și alte evenimente, dar și traininguri etc: în educație, digitalizare, transport, mobilitate, energie, sănătate etc. La evenimentele noastre au fost prezenți miniștri, secretari de stat, primari, city manageri, reprezentanți ai Comisiei Europene, speakeri internaționali, reprezentanți ai unor instituții internaționale, lideri de top din companii din țara și străinătate etc.