După ce a mai filmat în România, în anul 2005, pentru pelicula „Borat“, actorul şi producătorul britanic Sacha Baron Cohen (49 de ani) îl va interpreta din nou pe Borat Sagdiyev într-o peliculă ce va fi, de asemenea, filmată inclusiv la noi în ţară.

În aceste condiţii, a fost nevoie şi de cooptarea unor actori din România în distribuţie. Unul dintre cei vizaţi, Ninel Petrache – Nini (36 de ani), a trăit însă o experienţă traumatizantă la casting. Redăm integral povestea acestuia în rândurile ce urmează:

Romii și rasismul din industria cinematografică

Miercuri am fost sunat de agenția de casting Castel Film pentru a juca un personaj rom într-un nou film "Borat" care urmează să se filmeze în România în perioada imediată. În primă fază am ezitat să accept pentru că mi-am imaginat că in acest film romii vor fi din nou stereotipizați. Dar apoi mi s-a spus că toată echipa de producție mă place și că vor să interpretez rolul fiului personajului principal - Borat.

Cum nu am lucrat prea mult în perioda pandemiei, m-am bucurat în cele din urmă și am acceptat. Vreau să menționez că nu am văzut prima parte a filmului ”Borat” și nici nu am fost la curent cu tot istoricul de rasism și misoginism al actorului și producătorului Sacha Baron Cohen, cel care interpretează personajul Borat.

Nu am primit scenariu, doar mi s-a zis că am o replică, nu am apucat să semnez contract dar am fost sunat să vin la proba de costum.  Probez, totul e ok și aflu că trebuie să-l așteptăm pe acest “actor" Borat care și joacă și produce și care mă știe doar din pozele pe care agenția i le-a livrat. Am stat și eu și figurația în soare ore întregi să îl așteptăm pe el și staff-ul lui.

Nimeni nu știa când aceștia vin ci doar că trebuie să îi așteptăm. De la ora 9 dimineața până la orele 13 și ceva, am așteptat. Când au apărut, românii din producție au început să strige disperați: ”Ridicați-vă!, de parcă venea Iisus. Ne RIDICĂM. Mă ridic. Nu am înțeles acest servilism românesc dar m-am supus. Mă simțeam ca la mezat.

Borat tot trecea pe la fiecare și spunea ce-i convine, ce nu-i convine și uite așa a ajuns și la mine. Și zice: că sunt prea asortat, prea bine îmbrăcat deși mi se dăduse niște haine jerpelite ca drept costum. Iar apoi, a zis că pielea mea e prea închisă la culoare și și-a apropiat mâna lui de a mea ca să se convingă de diferența mare dintre culoarea pielii lui și a mea. El joacă rol de rom deși nu e rom iar eu care trebuia să joc rolul fiului său și chiar sunt rom, se pare că am pielea prea închisă ca să joc acest rol. M-am simțit umilit. A fost dur. Niciodată nu am mai pățit așa ceva.

Da, actorii ROMI nu sunt doriți decât în filme stereotipice! Trăim într-o lume în care dacă ești alb crezi că ai dreptul sa-l umiliesti pe celalalt doar pentru că are pielea închisă la culoare. Sunt un actor profesionist și nu merita să trec prin această batjocură și lipsă de profesionalism de aceea cer celor de la agenția de casting Castel Fim și de la acest individ ”Borat” să își ceară scuze în mod public pentru această situație.

Deși sunt rom, vreau să știe că am foarte multă demnitate și că nu voi accepta acest comportament josnic la adresa identității mele.

Industria cinematografică e una profund rasistă și am ales să fac această întâmplare publică pentru că e nevoie de o schimbare urgentă în felul în care suntem reprezentați și în tratamentul discriminatoriu pe care actorii romi îl primesc.