La 10 decembrie 1896 a încetat din viaţă savantul Alfred Nobel, iniţiatorul Premiului Nobel, cel mai prestigios premiu internaţional, decernat anual, din 1901.

Nobel a fost un om de afaceri suedez, inventator al dinamitei, dar care a brevetat peste 350 de invenții, printre care și cauciucul sintetic, pielea artificială și mătasea sintetică, a lăsat prin testamentul său, întocmit la 27 noiembrie 1895, un fond consistent de coroane suedeze, din ale cărui dobânzi urmau să se acorde premii anuale în domeniile: fizică, chimie, fiziologie, medicină, literatură şi pentru promovarea păcii.

De-a lungul timpului, patru personalități cu origini românești au obținut Premiul Nobel:

Stefan Walter Hell (n. 23 decembrie 1962, Arad, România) este un fizician german originar din România, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe 2014. Este director în Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen. În anul 2014 a primit Premiul Nobel pentru Chimie, împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”.

Herta Müller (n. 17 august 1953, Nițchidorf, fosta Regiune Timișoara, actualul județul Timiș) este o scriitoare germană de limbă germană și română, originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009, pentru „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”.

George Emil Palade (n. 19 noiembrie 1912, Iași, România – d. 7 octombrie 2008, Del Mar, SUA), a fost un medic și om de știință american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină, „pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare modern”.

Elie (Eliezer) Wiesel (n. 30 septembrie 1928, Sighetu Marmației, România - d. 2 iulie 2016, New York, S.U.A.) a fost un scriitor și ziarist american în limbile franceză, engleză, idiș și ebraică, eseist și filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului, născut într-o familie de evrei din România, supraviețuitor al Holocaustului. În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace pentru “activitățile concrete pentru cauza păcii și demnității umane”.