Inaugurarea Magistralei 5 de metrou, organizată marți, 15 septembrie, la orele prânzului, a avut de toate! Și circ, și prezența înalților oaspeți veniți să taie panglica unui obiectiv totuși prea banal, și ceva protocol, impus în special de condițiile sanitare cauzate de actuala pandemie de COVID-19 și sute de gură cască, veniți o dată în plus să vadă mărimile zilei la un eveniment ce ar fi trebuit să aibă loc cu vreo cinci mai devreme, cel puțin!

În fapt, a fost radiografie la minut a societății românești de azi, una extrem de divizată în fapt.

Primii ce au ajuns la fața locului au fost premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Era 11.41 și fix la orele 12.00 urma să sosească și alaiul prezidențial. Ca atare, sub scuza iminentei sosiri a șefului statului declarațiile pentru presă au fost extrem de succinete. Doar ceva legat de scandalul momentului, cel legat de Nicușor Dan și acuzele ce i se aduc mai nou privind implicarea acestuia într-un caz ciudat de trafic de influență, pe care candidatul Dreptei la alegerile locale din 27 septembrie o respinge.

Apoi, toți ochii au stat pe președinte. Care a fost întâmpinat printre altele de două tinere femei, dintre care una „înarmată” cu o portovace prin care i-au transmis șefului statului celebrul îndemn de pe stadioanele lumii, „Muie…Iohannis!”. Cele două au fost săltate de jandarmi și amendate cu 400 de lei. Una dintre protestare, Oana Lovin, s-a bucurat de multă atenție din parte echipelor televiziunilor România TV și Antena 3, singurele de altfel care i-au luat de altfel și scurte declarații despre demersul său.

De remarcat că protestul celor două a fost imediat acoperit vocal de cel puțin un bărbat care a început să strige „Rușine! La Dragnea cu voi!”.

Klaus Iohannis, care a surprins momentul, abia apucase să salute din colțul gurii presa prezentă, dar se salutase călduros cu restul oficialilor prezenți. Iohannis s-a întors puțin către colțul din care fusese gratulat, dar nu s-a sinchisit prea tare. A coborât în subteran, alături de premier, de ministrul Transporturilor și alți oficiali, toți cu masca de protecție pe față.

Fotografiile ulterioare ni-l arată plimbându-se cu garnitura de metrou, apropos i-o fi spus careva ce preț mai are o călătorie cu acest mijloc de transport azi, iar presa a trebuit o data în plus să se mulțumească cu distanțarea fizică și cu declarații sosite pe cale internetului, asigurate de departamentul specializat al președinției. Uneori, COVID-19 pare ar avea și părțile sale pozitive, deși exotice!

În fine, să adaugăm un cuvânt și despre coada bucureștenilor nerăbdători care cu 30 de minute înaincea debutului official al transportului de călători pe noua magistrală de metrou se adunaseră nerăbdători în divserse locuri ale stației Eroilor să aștepte noua călătorie spre…Drumul Taberei. Era să scriu spre viitor!

Dar care viitor?! Mâine toți cei care am trecut azi pe la Eroilor, vom fi uitat deja povestea...