Estimările privind evoluția economiei românești au fost prea pesimiste, iar trimestrul II va fi singurul din acest an în care se va înregistra o contracție economică, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern, de vineri seara. 

Întrebat despre datele care indică că economia zonei euro a înregistrat în trimestrul lI cel mai grav declin din istoria sa, Cîțu a spus: „Am văzut cifrele şi pentru Europa sunt surprize negative. Pentru România şi alte ţări vor apărea în jur de 14 august. Da, trecem printr-o criză economică globală. Estimările sunt revizuite în timp real“

Ministrul Finanţelor susţine că estimările pentru România au fost prea pesimiste. „În ceea ce ne priveşte, rămânem la opinia că estimările pentru  România au fost mult prea pesimiste. Ne aşteptăm, bineînţeles, la o contracţie economică în trimestrul II pentru că economia a fost închisă în toată această perioadă. Ne aşteptăm la această contracţie, dar în acelaşi timp ne aşteptăm ca România să nu aibă o recesiune tehnică. Asta înseamnă că nu vom avea două trimestre negative consecutive în acest an. Trimestrul II va fi singurul din acest an cu contracţie economică, celelalte trimestre vor avea creştere economică pozitivă“, a mai afirmat Cîţu.

El a adăugat că majorarea investițiilor la un nivel record în primele șase luni din acest an s-a resimțit în economia românească. „M-am uitat şi la execuţia la șapte luni de zile, să  ştiţi că a continuat trendul,  din semnalele pe care le am, pe asta mizez atunci când spun că economia a performat mai bine decât estimările pe care le-am văzut până acum, dar, bineînţeles, vom avea şi noi o contracţie în 2020“, a mai declarat Cîţu.

Datele prezentate de ministrul Finanţelor în luna aprilie prognozează o scădere economică de 1,9% şi o majorare a deficitului bugetar de la 3,6% din PIB, estimare la începutul anului, la 6,7% din PIB.