Colesterolul este o substanţă din categoria lipidelor, foarte importantă pentru buna funcţionare a celulelor, pentru fabricarea sărurilor biliare necesare digestiei şi a hormonilor sexuali. Colesterolul este transportat prin sânge sub forma a două lipoproteine - LDL (colesterolul "rău") şi HDL (colesterolul "bun").

Atunci când colesterolul din sânge creşte, el îngroaşă arterele, transformându-le în tuburi rigide, care împiedică circulaţia sângelui şi aprovizionarea cu nutrienţi a organelor vitale. Boala se numeşte ateroscleroză. Două sunt sursele prin care colesterolul este prezent în corp: prin consumul de grăsimi animale - colesterol exogen, şi în urma fabricării lui de către ficat - colesterol endogen. Nivelul normal de colesterol din sânge este între 150 şi 200 de miligrame pe decilitru, din care 20-25% este datorat celui exogen.

Potrivit "Abecedarului de nutriţie", coordonat de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, consumul de colesterol trebuie limitat la sub 300 de miligrame pe zi. Creşterea colesterolului total şi a celui rău - LDL - sunt factori de risc cardiovascular, astfel că dieta este importantă, pentru că prin intermediul ei putem controla cantitatea de grăsimi animale pe care le consumăm.

Alimente precum gălbenuşul de ou, preparatele pe bază de creier, ficat, carne de porc, unt, mezeluri trebuie eliminate limitate. În acelaşi timp, trebuie încurajat consumul de peşte şi de carne de pasăre.