În ciuda statutului său actual, de al șaselea cel mai înalt punct fierbinte din lume pentru coronavirus, Columbia intenționează să reia călătoriile internaționale în următoarele săptămâni.

Cu o populație de 49 de milioane de locuitori, Columbia ocupă locul șase în lume la infectările cu COVID-19, având 716.319 cazuri. Dar națiunea sud-americană va relua treptat zborurile internaționale, începând cu 21 septembrie, a anunțat ministrul Transporturilor Angela Maria Orozco.

Zborurile internaționale au fost oprite din martie, ca răspuns la problemele legate de coronavirus, granițele - inclusiv cele terestre, maritime și fluviale - fiind încă închise. Deși calendarul exact și procesul de reluare încă nu au fost anunțate, Orozco a declarat într-un comunicat că „zborurile internaționale vor relua cu o primă fază, care va fi anunțată în curând”.

Ea a adăugat că țările de destinație, capacitatea aeroporturilor și interesul companiilor aeriene vor juca toate un rol în reluarea zborurilor.

Pentru a încerca să controleze răspândirea COVID-19, Columbia a intrat într-un blocaj la nivel național, care a fost în vigoare timp de mai mult de patru luni, măsurile fiind reduse la 1 septembrie, în timp ce o urgență națională de sănătate rămâne în vigoare cel puțin până în noiembrie.

Închiderea frontierelor, precum și restricțiile privind călătoriile de agrement în țară, au avut un efect profund asupra pieței de turism, în special în Bogota și Cartagena, care au cunoscut o creștere spectaculoasă în domeniu, în ultimii ani.

În ciuda anunțării datei din 21 septembrie pentru zborurile internaționale, frontierele terestre și maritime vor rămâne închise cel puțin până la 1 octombrie, relatează Reuters.

Site-ul de știri columbian Semana a raportat că primul zbor internațional care pleacă din Columbia va fi către Miami / Fort Lauderdale pe Spirit Airlines.