STS a instalat echipamente pentru comunicații integrate la metrou, care îmbunătățesc comunicarea, pe stații radio, în rețeaua de transport subteran.

Cu ajutorul noilor echipament, echipajele de Ambulanță, SMURD, pompieri, polițiști și jandarmi pot comunica în timp real.

Ministerul Transporturilor, a anunțat că Metrorex SA și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) au început un proiect de extindere a acoperirii Platformei Comune TETRA, la rețeaua de metrou a municipiului București. Aceasta asigură servicii de comunicații radio mobile digitale, de voce şi date, criptate, pentru autoritățile și instituțiile statului român cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

Forțele de intervenție beneficiază de comunicații specializate destinate coordonării eficiente, în cazul misiunilor din stațiile și tunelele de metrou ale Capitalei. Operaționalizarea noilor echipamente va reduce considerabil timpii de intervenție ai salvatorilor, fiind asigurat un răspuns prompt şi eficient în sprijinul cetăţenilor.

Pentru început au fost echipate 13 stații, care acoperă zonele centrale.

Acoperirea radio se va realiza etapizat, pe magistralele M1 și M3 și în tunelurile de metrou adiacente acestora.

Autoritățile estimează că până la sfârșitul acestui an acoperirea va fi extinsă pe toate magistralele de metrou.

Pentru realizarea acestui proiect sunt utilizate tehnologii moderne, care asigură transmiterea semnalului în standard TETRA prin intermediul fibrei optice, a cablurilor speciale radiante și a sistemelor de antene distribuite.

Platforma comună TETRA oferă interoperabilitatea tuturor structurilor care intervin în cazul situațiilor de urgență, sau altor evenimente, care pun în pericol cetățenii.

Stațiile radio individuale permit comunicarea securizată la locul incidentului, transmiterea informațiilor către dispeceratele care coordonează intervenția și solicitarea de suplimentare a echipajelor în cadrul evenimentelor majore.

Fiind vorba de securitatea cetățenilor, STS este unicul administrator al componentelor de cooperare şi securitate ale platformei TETRA.