În contextul unui posibil val al pandemiei COVID-19 din toamnă, este necesară pregătirea unui plan eficient de urmărire a infectărilor. Este recomandarea venită din partea reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății, care cred că pentru evitarea unui posibil nou val, în toamnă, soluția rămâne testarea, identificarea contacților și carantinarea lor.

Dr. Hans Kluge, Director Regional al Organizației Mondiale a Sănătății, a subliniat, într-o declarație  pentru The Independent, că: „Identificarea și carantinarea persoanelor care ar putea fi infectate cu noul coronavirus reprezintă un element esențial în evitarea unui posibil val în această toamnă.” Dr. Kluge a mai adăugat într-un alt interviu pentru The Guardian că identificarea acestor subiecți reprezintă una dintre soluțiile cele mai eficiente, mai ales în contextul în care au fost ridicate măsurile de restricție.

Metoda a funcționat și în China, în timpul primului val al pandemiei

La sfârșitul lunii Februarie, Organizația Mondială a Sănătății a trimis în China o comisie formată din 25 de experți pentru a culege cât mai multe informații din teritoriu. Vorbim despre China, țara cu cel mai mare număr de infecții la acel moment. Timp de 9 zile, comisia a analizat atât cazuistica precum și modul în care a fost gestionată situația pe teritoriul Chinei. Concluziile acestei misiuni au fost transmise ulterior printr-o conferință de presă desfășurată online.

Echipe mobilizate pentru identificarea posibilelor infectări

Foarte importantă pentru menținerea sub control a pandemiei în China s-a dovedit a fi testarea tuturor persoanelor din jurul subiecților infectați. În Wuhan au fost mobilizate 1.800 de echipe formate din cel puțin 5 persoane, care s-au ocupat exclusiv de intervievarea pacienților diagnosticați cu COVID-19. Subiecții identificați au fost contactați de către aceste echipe și testați, la domiciliu.

Concluziile comisiei OMS

China a fost prima țară care s-a confruntat cu pandemia și “a reușit să se mobilizeze în fața acestui virus necunoscut prin cel mai ambițios, agil și agresiv plan din istorie. Aplicarea unor măsuri riguroase și fără compromisuri (...) oferă tuturor țărilor care se confruntă cu această problemă (...) un model vital de urmat. (...) Acest lucru a fost  posibil identificând și testând toate persoanele care fac parte din familiile subiecților infectați sau din grupurile lor sociale, reușind astfel să controleze epidemia”. – reprezentanții OMS, în cadrul conferinței de presă.  

“Modelul acesta este însă singurul care a demonstrat că poate controla epidemia și care a reușit să întrerupă legăturile de transmitere mai departe a virusului. Pentru aplicarea acestui plan este fundamental necesară o supraveghere amplă și pro activă pentru identificarea imediată a cazurilor potențiale de infecție, un diagnostic rapid al acestora, o monitorizare riguroasă a carantinei și a contactelor apropiate ale persoanelor aflate în izolare dar mai ales o colaborare excelentă și conștientizarea populației pentru aplicarea acestor măsuri drastice. “

Oprirea pandemiei este soluția, și nu găsirea tratamentului medicamentos

Pandemia COVID-19 s-a răspândit cu o viteză surprinzătoare; în anumite medii, epidemia a avut și încă are consecințe foarte grave; astăzi avem dovezi puternice că oprirea epidemiei este soluția realizabilă, și nu tratamentele medicamentoase. Este absolut necesară aplicarea unui plan prin care să fie identificate rapid persoanele de contact ale pacienților infectați, izolarea lor imediată, monitorizarea atentă a carantinei și implicarea directă a populației în gestionarea epidemiei.

Sursa: https://www.reddit.com/r/China_Flu/comments/fbt49e/the_who_sent_25_international_experts_to_china/ , 05.05.2020