Bali, cel mai important punct turistic al Indoneziei și unul dintre paradisurile exotice mondiale, se va redeschide turiștilor autohtoni vineri 31 iulie, dar sub o serie de protocoale stricte, care include, în primul rând, doar accesul vizitatorilor care dovedesc că au test negativ de Covid-19.

Anunțul vine pe măsură ce provincia încearcă să-și reînvie economia grav  afectată, chiar dacă acum există o creștere continuă a cazurilor de infecție. Putu Astawa, șeful agenției de turism din Bali, a declarat pentru The Straits Times că decizia a fost luată, întrucât provincia încearcă să ajungă la un echilibru între interesele sale economice și cele de sănătate."Cel mai important este să împiedicăm ca redeschiderea să creeze un nou epicentru de transmitere", a spus acesta. El a adăugat că situația de pe insulă este „sub control”, precizând că rata de recuperare de aproximativ 75 la sută în rândul pacienților cu Covid-19.

Miercuri, 29 iulie, provincia a înregistrat 61 de cazuri noi, ceea ce a dus numărul infecților totale la 3.310, iar cel al deceselor a rămas la 48, de la 23 iulie.

Gradul de ocupare al hotelurilor a scăzut dramatic

În afară de cerința de a prezenta rezultate negative la testul de Covid-19, vizitatorii vor trebui, de asemenea, să respecte „protocoale stricte de sănătate”, cum ar fi distanțarea în condiții de siguranță, măsurarea temperaturii și purtarea de mască.

Obiectivele turistice trebuie să funcționeze la capacitate mai mică, iar lucrătorii săi trebuie să poarte echipamente suplimentare de protecție, cum ar fi viziere și mănuși.

Rata de ocupare a hotelurilor din Bali a scăzut la 2,07% în luna mai, de la 51,56% în aceeași lună a anului trecut și de la 62,55% în decembrie înainte de izbucnirea pandemiei.

Din septembrie ar putea veni și străini

Insula a închis resorturile la sfârșitul lunii martie, și-a le-a redeschis treptat, începând cu 9 iulie, pentru locuitorii din Bali. Autoritățile au stabilit ca data de primire a turiștilor internaționali pe 11 septembrie, dar decizia locală nu a fost încă „supusă aprobării guvernului național”.

Experții în sănătate au criticat mișcarea Indoneziei, a patra națiune cea mai populată din lume, cu aproape 270 de milioane de oameni, de a relaxa restricțiile sociale, inclusiv redeschiderea turismului în vastul arhipelag. Ei au spus că ridicarea prematură a unui blocaj partial, în unele regiuni, luna trecută, a cauzat deja urcarea cazurilor și au prezis că această tendință va dura cel puțin în septembrie, fără o intervenție mai puternică a autorităților.

Indonezia, cea mai afectată țară din Asia de Sud-Est

La nivel național, numărul total de cazuri a fost de 104.432, în timp ce decesele au ajuns la 4.975. Ambele cifre sunt cele mai mari din Asia de Sud-Est.

Cei din Bali susțin însă că spitalele vor putea face față oricărui vârf de infecții după redeschidere. „Suntem pregătiți”, a spus șeful oficiului de sănătate, adăugând că Bali va avea în curând 17 paturi de izolare suplimentare, care se vor adăuga celor 550 de paturi, din 15 spitale, special repartizate pentru pacienți cu Covid-19.

„Nu va exista niciun compromis în implementarea protocoalelor de sănătate. Este obligatoriu”, a spus el. „Dacă suntem disciplinați, putem controla transmisia”, a mai adăugat.