Cercetătorii de la Universitatea Rutgers (New Jersey) susțin că florile ne îmbunătățesc starea emoțională.

 

Asociate cu intimitatea, bunătatea, devotamentul, fericirea și relaxarea, dar și cu frumusețea, florile au un rol important în vindecarea tuturor emoțiilor negative, dar mai ales a anxietății, a depresiei, a insomniilor și a nemulțumirilor. Timp de 10 luni, psihologii au măsurat impactul florilor în viața celor care au participat la studiu, indiferent de vârsta lor, și au concluzionat că:

  • florile îmbunătățesc comunicarea și comuniunea între membrii familiei și între prieteni.
  • florile declanșează emoții pozitive, atunci când sunt primite sau, pur și simplu, private.
  • florile alungă sentimentul de disperare, anxietatea și depresia, înlocuindu-le cu fericire.

Toată lumea ştie că florile ne fac fericiţi. Știinţa demonstrează, însă, nu doar că florile ne sporesc gradul de fericire, dar şi că ele au efecte pozitive puternice asupra stării noastre emoţionale. Florile sunt animalele de casă din lumea vegetală, ele contribuie la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea stării de sănătate”, crede Jeannette Haviland-Jones, profesor de psihologie şi unul dintre autorii studiului.

Cum ne ajută, efectiv, florile?

Florile nu anihilează emoțiile negative luptând direct împotriva lor, ci ajută la dezvoltarea stărilor emoţionale pozitive, nu acţionează atacând boala, ci transmit corpului acea energie, în prezenţa căreia „boala se topeşte ca zăpada la soare”. De altfel, aceasta este o lege universal valabilă – răul nu poate fi învins prin atacarea lui, ci prin înmulțirea binelui. Acţiunea florilor nu este, așadar, chimică sau farmacologică. Impactul emoțional al florilor este mental, atrăgând bucurie, sugerând o stare ca de rugăciune şi stimulând simţurile.

Bune pentru sănatate

Plantele de apartament sunt adevărate surse de oxigen. Prin procesul de fotosinteză, acestea absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigen. Adică, împrospătează aerul din încăperi. Mai mult, cercetările întreprinse de NASA au arătat că plantele de apartament elimina 87% din toxinele din aer în termen de 24 de ore. Alte studii arată că plantele de interior îmbunătățesc concentrarea și productivitatea cu până la 15%, reduc nivelul de stress.

Previn despresia

Un colț verde acasă poate fi o sursă de bucurie și un loc de refugiu. S-a dovedit faptul că prezența plantelor în spații închise și îngrijirea lor ajută la eliberarea sentimentelor de singuratate și previne apariția depresiei.

Combat apariția alergiilor

Cercetatorii au aflat că încăperile cu plante au mai puține particule de praf și mucegai în aer. Asta pentru că frunzele și tulpinele plantelor acționează ca filtre naturale pentru alergeni.

Reglează nivelul umiditatii

Sistemele de încălzire și aer condiționat pot afecta nivelul umidității din încăperi, mai ales în timpul iernii. Plantele ajustează în mod natural acest dezechilibru.

Somn mai profund

În mod normal, plantele eliberează oxigen prin procesul de fotosinteză. Însă, acesta se încheie odată cu lăsarea nopții. Există însă plante care eliberează oxigen chiar și în timpul nopții. Un exemplu în acest sens este gerbera, pe care o poti tine in dormitor pentru un somn mai profund și mai odihnitor.

Sanatate mentală și emoțională

Mai multi terapeuți și medici psihiatri folosesc terapia cu plante în cazul bolnavilor. Aceasta este folosită atât în cazul celor care suferă de tulburari psihice, cât și ca tehnică de a îmbunătăți atenția, semnele depresiei, pentru recuperarea după episoade traumatice.