Ciocolata neagră este bogată în substanţe nutritive care ne pot influenţa pozitiv sănătatea.

Trebuie să alegeți o ciocolată superioară neagră, cu un conţinut de cacao de 70% sau mai mult. Ciocolata neagră conţine anumite cantităţi de zahăr, însă nu foarte mult, iar cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât are mai puţin zahăr. Există dovezi demne de luat în considerare referitoare la beneficiile pe care le aduce pulberea de cacao sănătăţii, în special protejarea împotriva bolilor cardiovasculare. Dar, desigur, acest lucru nu înseamnă că oamenii ar trebui să consume multă ciocolată neagră în fiecare zi. Aceasta are calorii din plin şi există uşor riscul de a mânca prea multă. Poate un pătrăţel sau două după cină, savurate cu adevărat, care ar aduce măcar unul dintre următoarele beneficii:

Sursă puternică de antioxidanţi

Ciocolata neagră are şi compuşi organici, care sunt activi biologic şi funcţionează ca antioxidanţi: polifenoli, flavone, catechine. Un studiu arată că ciocolata neagră şi cacaua conţin mai mulţi antioxidanţi activi – polifenoli şi flavone – decât alte fructe care au fost testate, inclusiv afinele şi fructele de Acai.

Îmbunătăţește circulaţia sângelui şi poate scădea tensiunea arterială

Flavonele din ciocolata neagră pot stimula endoteliul şi pereţii arterelor, pentru a produce oxidul de azot (NO), care este un gaz. Una dintre funcţiile oxidului de azot este de a trimite semnale către artere pentru a le relaxa, ceea ce reduce rezistenţa la fluxul sanguin şi, prin urmare, scade tensiunea arterială. Există multe studii controlate care arată că ciocolata neagră şi cacaoa pot îmbunătăţi fluxul sanguin şi pot reduce tensiunea arterială, însă de obicei efectele sunt minime. Cu toate acestea, există un  studiu efectuat pe persoanele cu tensiune arterială crescută, care nu a evidenţiat niciun efect.

Creşte HDL şi protejează LDL împotriva oxidării

Consumul de ciocolată neagră poate reduce gravitatea câtorva factori importanţi de risc pentru bolile de inimă. Într-un studiu controlat, pudra de cacao a redus semnificativ colesterolul LDL oxidat la bărbaţii ce au un nivel ridicat al colesterolului. LDL oxidat înseamnă că LDL (colesterolul „rău) a reacţionat cu radicalii liberi. Acest lucru face particulele LDL reactive şi capabile de a deteriora alte ţesuturi, cum ar fi pereţii arterelor inimii. Ciocolata neagră poate reduce şi rezistenţa la insulină, care este un alt factor de risc pentru multe boli, precum diabetul şi bolile de inimă.

Reduce riscul de boli cardiovasculare

Compuşii ciocolatei negre protejează împotriva oxidării LDL. Pe termen lung, acest lucru duce la depunerea unei cantităţi mult mai reduse de colesterol în artere şi la un risc mai mic de boli de inimă.

Protejeză pielea împotriva soarelui

Compuşii bioactivi din ciocolata neagră pot fi buni pentru piele. Flavonele pot proteja împotriva efectelor nocive ale soarelui, îmbunătăţesc circulaţia sângelui la nivelul pielii şi cresc densitatea şi hidratarea pielii. Doza minimă eritematoasă (DEM) reprezintă suma minimă de raze UVB necesare pentru a provoca înroşirea pielii, 24 de ore după expunerea la soare. Într-un studiu efectuat pe 30 de persoane, DEM s-a dublat după consumul de ciocolată neagră cu conţinut mare de flavone, timp de 12 săptămâni. Dacă planificaţi o vacanţă la mare, la plajă, luaţi în considerare ca o perioadă, înainte de vacanţă, să consumaţi ciocolată neagră.

Îmbunătăţește funcţiile cerebrale

Ciocolata neagră poate îmbunătăţi funcţiile cerebrale. Un studiu efectuat pe persoane voluntare sănătoase a evidenţiat faptul că un consum de cacao bogată în flavone, timp de 5 zile, a îmbunătăţit fluxul de sânge la nivelul creierului. Cacaua poate îmbunătăţi şi funcţia cognitivă la persoanele în vârstă ce suferă de tulburări mentale şi de asemenea, fluenţa verbală şi câţiva factori de risc pentru boli. Pulberea de cacao conţine şi substanţe stimulante, cafeină şi teobromină, care pot îmbunătăţi funcţia creierului pe termen scurt. 

Este foarte hrănitoare

Dacă vă cumpăraţi ciocolată neagră de calitate, cu un conţinut ridicat de cacao, atunci aceasta este destul de hrănitoare, deoarece are o cantitate moderată de fibre solubile şi este plină de minerale.

Ciocolata neagră conține:

100 gr. de ciocolată neagră cu 70-85% cacao conţine (1):

• 11 gr. fibre

• 67% din necesarul zilnic de fier

• 58% din necesarul zilnic de magneziu

• 89% din necesarul zilnic de cupru

• 98% din necesarul zilnic de mangan

• are de asemenea, mult potasiu, fosfor, zinc şi seleniu.

Desigur, 100 gr. reprezintă o cantitate destul de mare şi nu ar trebui consumată zilnic. Toate aceste substanţe nutritive vin cu un aport de 600 de calorii şi o cantitate moderată de zahăr. De aceea, ciocolata neagră trebuie consumată cu moderaţie. Profilul acizilor graşi din cacao şi ciocolata neagră este excelent. Grăsimile sunt în mare parte saturate şi mononesaturate, cu cantităţi mici de acizi graşi polinesaturaţi. Ciocolata conţine şi stimulente precum cafeina şi teobromina, dar este puţin probabil să nu vă lase să dormiţi noaptea, deoarece cantitatea de cafeină este mică în comparaţie cu cea a cafelei.