Update 09:45

Măsuri de urmat în următoarele 15 zile:

  • Organizatorii de evenimente vor avea autorizaţia suspendată dacă nu respectă regulile de siguranţă sanitară
  • Activitatea căminelor de bătrâni, a orfelinatelor şi a persoanelor cu dizabilităţi va fi organizată după un program de lucru stabilit de DSP
  • Antrenamentele şi cantonamentele pot fi organizate în grupuri de maximum 10 persoane, pentru ligile inferioare de fotbal – inclusiv amatori
  • Cursurile de instruire şi workshop-urile pot avea loc doar dacă participă cel mult 20 de persoane, cu respectarea distanţării fizice
  • Activităţile specifice din domeniul apărării naţionale, a ordinii şi siguranţei publice au loc doar dacă participă maximum 200 de persoane şi sub supravegherea unui epidemiolog (de exemplu, exerciţii)
  • Activităţile de la sediile ambasadelor, care au loc în aer liber, trebuie organizate astfel încât să existe o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare participant
  • Noţiunea de „triaj epidemiologic” înainte de intrarea în supermarket, într-o instituţie nu mai există. De azi, există doar „triaj”.

Guvernul condus de Ludovic Orban schimbă foaia de la 1 iulie! Nu doar că cel de-al patrulea val al măsurilor de relaxare va fi amânat cu cel puțin 15 zile, dar autoritățile au decis să aplice noi sancțiuni celor ce nu respectă regulile de distanțare socială.

Astfel, încălcarea regulilor de protecție impuse de autorități pentru combaterea coronavirusului va atrage suspendarea autorizației de funcționare celor ce organizează activități și evenimente publice, permise în actualele condiții.

Măsura a fost decisă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de Ludovic Orban, și intră în vigoare de miercuri, 1 iulie.
Decizia vine în contextul în care în ultima perioadă s-au înregistrat mai multe nereguli, mai ales în diverse stațiuni de pe litoral, unde au fost organizate petreceri fără autorizație, în ultimul weekend al lunii iunie, sau în cazul teraselor, unde nu s-au respectat măsurile de siguranță sanitară.

Pe de altă parte, noua decizie va permite, printre altele, organizarea și desfășurarea antrenamentelor și cantonamentelor colective, în grupuri de maxim zece persoane, pentru ligile inferioare de fotbal, inclusiv de amatori, cu respectarea condițiilor stabilite prin ordin comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi al ministrului Sănătății, aplicabile deja pentru Liga I de fotbal.

Sunt luate în calcul și organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, precum și cele organizate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 persoane şi cu respectarea regulilor de distanțare fizică stabilite prin ordin al ministrului Sănătății.

La rândul lor, ambasadele vor putea organiza activități specifice domeniului diplomatic, la sediile lor, în aer liber, dar cu condiția asigurării unui spațiu de minimum  patru metri pătrați pentru fiecare persoană participantă și respectarea regulilor de protecție sanitară.