Profitând de faptul că România se află în apropierea celui de-al doilea rând de alegeri, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a propus zece obiective pentru dezvoltarea sistemului educațional, potrivit Edupedu.ro.

Printre aceste obiective se numără transportul gratuit pentru elevi, formarea cadrelor didactice și digitalizarea echitabilă a educației.

Alegerile parlamentare se apropie și, odată cu acestea, reconfigurarea programului de guvernare și stabilirea unor noi obiective ale următorului Guvern. În acest sens, Consiliul Național al Elevilor lansează cele 10 obiective pentru dezvoltarea educației, obiective care conțin atât o parte de contextualizare, cât și o parte de măsuri concrete pe care decidenții să le includă în programul lor de guvernare. Scopul nostru este ca toate partidele politice să își asume aceste obiective absolut necesare pentru dezvoltarea sistemului de învățământ preuniversitar”, scrie într-un comunicat de presă al CNE.

Astfel, CNE a consultat sute de elevi din toată țara și a realizat o listă de zece obiective pentru dezvoltarea sistemului de învățământ din România:

  1. Burse în toată România
  2. Educație pentru sustenabilitate
  3. Planuri-cadru actualizate
  4. Formarea cadrelor didactice
  5. Consiliere și orientare în carieră pentru toți elevii
  6. Un sistem educațional finanțat corespunzător
  7. Învățământ centrat pe elev
  8. Transport gratuit pentru elevi
  9. Sistem educațional accesibil
  10. Digitalizarea echitabilă a educației

Pe durata pandemiei, educația din România a avut mult de suferit. Odată cu alegerile parlamentare, vom avea, probabil, o componență diferită a Guvernului. E esențial ca noul executiv să își asume, indiferent de partidul care se va afla la guvernare, revitalizarea educației din România, prin măsuri sustenabile și investiții reale în sistemul educațional. Această pandemie ne-a arătat că nu putem continua așa. Nu mai putem face politici educaționale de azi pe mâine!”, a afirmat președintele CNE, Rareș Voicu.