Ȋn viziunea antreprenorului Octavian Bădescu, ȋn Capitală ne confruntăm cu un paradox – pe de o parte, bucureştenii produc mai mult decât primeşte municipiul de la bugetul de stat, iar pe cealaltă parte, banii care revin administraţiei locale sunt, ȋn mare parte, cheltuiţi ineficient. 

După ce a anunţat că va candida la alegerile din toamnă pentru a fi Primarul General al Capitalei, antreprenorul Octavian Bădescu - fondatorul iniţiativei #hailatreaba - vorbeşte despre viziunea sa privind soluţionarea principalelor probleme ale bucureştenilor, din perspectiva structurii de venituri şi de cheltuieli bugetare – zona care influenţează decisiv toate efectele pe care le resimt locuitorii unui oraş ȋn viaţa de zi cu zi.

,,Pe de-o parte, Bucureştiul produce mult mai mulţi bani decât ȋi sunt realocaţi, surplusul fiind consumat de către alte unităţi administrativ-teritoriale mici, care nu se autosusţin, şi de către instituţiile administraţiei centrale.  Reforma ȋncepe ȋn momentul ȋn care cel prejudiciat ȋşi cere o parte mai mare din banii care i se cuvin şi totodată administrarea lor. Pentru aceasta am de gând să pledez ȋn numele bucureştenilor. Alocarea resurselor publice ȋn plan local trebuie să se reȋntoarcă la individul care le produce, iar el să poată chiar decide direct anumite destinaţii, nu invers, cum se ȋntâmplă acum – când se realocă de către administraţia centrală ȋnspre zona locală doar o anumită cotă, ȋn general mică. Este necesară descentralizarea şi un grad mai mare de independenţă financiară a oricărei unităţi administrativ-teritoriale”, spune antreprenorul.

Conform lui Bădescu, actuala stare de fapt este ȋntreţinută de factorul politic, iar ruperea acestui cerc vicios nu poate fi făcută decât de către un candidat independent şi liber, care nu serveşte interese de partid. 

,,Pe de altă parte, costurile actuale cumulate ale administraţiilor din Bucureşti, ale tuturor structurilor din subordine, raportat la serviciile livrate, la calitatea lor, la numărul de locuitori, la suprafaţă, la alte oraşe din lume - sunt prea mari.  Reforma se produce atunci când analizezi exact pe unde se scurg banii şi astupi, gradual, găurile.  Sistemul actual este unul resursofag - ȋn el intră bani de la contribuabili, dar nu prea ies servicii publice pe măsură, ȋntrucât majoritatea resurselor au fost consumate ȋn interior, chiar de către sistem. Este inacceptabil - spre exemplu – ca, din circa 100 de lei alocaţi ,,asistenţei sociale”, să ajungă la beneficiarul direct doar 25, restul fiind consumat pe ,,cheltuieli de personal” şi ,,bunuri şi servicii”. Principial vorbind, unul dintre obiectivele mandatului meu este să eficientizăm şi să minimizăm costurile cu intermedierea”, completează Bădescu.

Octavian Bădescu este antreprenor în sectorul serviciilor şi investitor, actualmente proprietar al companiei de consultanţă imobiliară Freedom Group. Ȋn 2007, a fondat Sameday Courier, prima companie de curierat din România listată la bursă, apoi a activat ȋn domeniul serviciilor de consultanţă imobiliară.

S-a implicat ȋn proiecte sociale, precum cele ale comunităţii RBL. Susţinător al unei pieţe libere şi al libertăţii în ansamblu, în luna martie 2020, ca reacţie la abordarea politică ȋn problematica COVID-19, Octavian Bădescu a demarat iniţiativa online #hailatreaba şi a trimis conducerii statului o scrisoare deschisă, reunind vocile a peste 1.000 de persoane din toate mediile sociale, ce preţuiesc libertatea individuală.