Personalități de renume din lumea din artei și a muzicii clasice se reunesc, duminică, în campania „România are nevoie de artă”, inițiată de Fundația Regală Margareta a României pentru a mobiliza fondurile necesare susținerii programului național Tinere Talente.

România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați, muzicieni și artiști vizuali, care nu au șansa să-și dezvolte și manifeste talentul. Publicul poate dona prin SMS cu textul ARTA la 8864, sprijinind astfel, cu 4 euro lunar, bursele Tinere Talente.

Concertul Regal, un eveniment cartabil cu o istorie de 12 ani, reunea pe scena Ateneului Român, în ziua de naștere a Regelui Mihai, pe 25 octombrie, muzicieni români de succes internațional și mari orchestre, în susținerea tinerilor artiști români.

Fundaţia Regală Margareta a României continuă și în acest an, sub auspiciile pandemiei globale, tradiția acestuia oferind publicului un alt tip de act artistic. Majestatea Sa Margareta va transmite un mesaj de susținere, iar o adevărată „orchestră” a personalităților de cultură vor susține într-un glas, chiar de pe scena Ateneului Român, mesajul „România are nevoie de artă”.

Muzicieni de elită ai scenelor lumii - soprana Nelly Miricioiu, violonistul Alexandru Tomescu, soprana Felicia Filip, dirijorul Tiberiu Soare, pianista Alexandra Dariescu, tenorul Teodor Ilincăi, vorbesc despre implicarea lor personală în susținerea viitorului artistic al României și despre emoționantele momente alături de publiccu ocazia Concertelor Regale caritabile, la care au fost protagoniști pe scena Ateneului Român.

Personalități culturale emblematice - Oana Pellea, Irina Margareta Nistor, Ștefan Câlția, Corina Șuteu și Andrei Dimitriu vor explica rolul esențial al artei în destinul unei țări ca România și vor vorbi despre experiența lor personală alături de bursierii Tinere Talente, în calitate de mentori și susținători ai acestora.

Foști și actuali bursieri ai Fundației, muzicieni cu o carieră artistică de succes - violoncelistul Andrei Ioniță, compozitorul Sebastian Androne, mezzosoprana Martinina Antonie, violoncelistul Corneliu Zîrbo, violonistul Mircea Dumitrescuși violoncelista Izabela Ghergu, vor prezenta condițiile în care are loc evoluția unui copil înzestrat cu talent, sacrificiile și provocările întregii familii și vor vorbi despre importanța crucială a susținerii primite la început de drum, prin bursă, mentorat și promovare, în cadrul programului național Tinere Talente.

Peste 350 de burse, oferite din 2018

Mulți copii talentați provin din familii ale căror posibilități financiare nu le permit să-și dezvoltetalentul. Astfel, România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați, muzicieni și artiști vizuali, care altfel ar putea deveni artiști ai lumii. Chiardacă harul lor este descoperit, chiar dacă sunt acceptați în școli de arte sau muzică, tinerii din familii modeste nu au șanse reale de afirmare, din lipsa resurselor sau a îndrumării necesare. Prin urmare, Fundația Regală Margareta a României a creat un program național pentru a sprijini, îndruma și promova acești tineri talentați pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Pentru mulți tineri talentați bursa a reprezentat o treaptă esențială în evoluția lor, un salt spre o performanță imposibil de atins fără resursele financiare și îndrumarea unor mentori, o adevărată rampă de lansare în lumea internațională a artelor.

În fiecare an, în luna noiembrie este organizată o selecție națională, în liceele și universitățile de muzică și arte vizuale din România. Candidații sunt selectați pe baza dosarului social, apoi sunt evaluați de către un prestigios juriu de specialitate, compus din personalități din lumea artei.

Peste 350 de burse au fost oferite, începând cu 2008, tinerilor cu vârsta între 14 şi 24 de ani care studiază muzica sau artele vizuale în instituțiile vocaționale. Aceștia au fost ajutați să depășească greutățile financiare pentru a continua să-și exprime valoarea artistică. Investiția Fundației Regale Margareta a României însumează 1,6 milioane euro, fonduri atrase prin sponsorizări și donații.

Programul Tinere Talente este astăzi recunoscut ca Cel mai bun program de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile.

Campania ajunge în atenția publicului prin emisiunea-eveniment „România are nevoie de artă”, difuzată duminică, pe 25 octombrie, de la ora 18.00, simultan pe canalele  TVR1, Radio România Muzical și Radio România Cultural, și prin spotul promovat de Magic FM, și continuă prin alte apariții media până pe data de 8 noiembrie.