Primarul General continuă inspecția pe șantierele Capitalei. Astăzi a fost rândul proiectului de la stația de epurare a apelor uzate de la Glina, unde va fi dat în folosință și primul incinerator de nămol din țară.  

„Ne aflăm pe cel mai mare șantier de mediu din sud-estul Europei, este vorba despre Stația de epurare a apelor uzate și incineratorul de nămol, de aici, din zona Glina, care vor deservi atât pe cetățenii din București, cât și pe cei din zona limitrofă și mă refer la Județul Ilfov.

Este un proiect pe care l-am găsit blocat acum patru ani de zile. Doi ani, atât eu cât și echipa mea am muncit la deblocarea acestui proiect și iată că se muncește de peste un an și jumătate, aici, în această zonă, inclusiv acum la 34 de grade. Nu s-a făcut pauză nici pe perioada stării de urgență și putem să spunem că avem un avans considerabil. Incineratorul de nămol, care se află chiar în spatele nostru, este gata în proporție de aproape 85-90%, deci ritmul a fost unul foarte alert”, a declarat Gabriela Firea chiar de la fața locului.

Proiect de mediu în valoare de 400 de milioane de euro

„Este un proiect pe fonduri europene, suma totală a investiției este de aproape 400 de milioane de euro, din care fonduri nerambursabile 230 de milioane de euro, restul, o sumă considerabilă, fiind acoperite de PMB”, a precizat Primarul General.

Beneficiile pe care ar trebui să le aducă acest program sunt incomensurabile, din punct de vedere al sănătății populației, al protecției mediului cât și al modului în care se gestionează managementul nămolului la stația de epurare, susțin șefii de la șantier.

Așa după cum au explicat aceștia, după epurarea apei menajere, nămolul rezultat va fi tratat într-o instalație specială, unicat în România și Europa de Est, ceea ce va duce la tratarea a 750 de metri cubi de nămol pe oră.