Guvernul a adoptat în ședința de vineri Ordonanța de Urgență prin care alocațiile pentru copii vor fi majorate treptat, până se va ajunge la o dublare a acestora în iulie 2022, prima creștere, de 20%, urmând să se aplice din luna august a acestui an. 

Ordonanța de Urgență prevede că alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:

a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);
c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu
handicap.

Cuantumul prevăzut mai sus se aplică începând cu drepturile lunii iulie 2022.

Potrivit OUG adoptate de Guvern, începând cu drepturile lunii august 2020 cuantumul alocației de stat se majorează, din oficiu, cu câte 20% din diferența dintre cuantumul prevăzut la alin.(1) și cuantumul acordat în luna iulie 2020.

În perioada 2021 – 2022, dublarea alocaţiei se aplică de două ori pe an, de
la 1 ianuarie și de la 1 iulie a fiecărui an. Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023 cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.

Ministrul Muncii: Dacă PSD modifică OUG, se vor opri plățile pentru copii

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat, vineri seara, după ședința de Guvern, că, dacă PSD va încerca să modifice în Parlament OUG prin care majorarea alocațiilor se va face cu doar 20% de la 1 august, și nu cu 100% cum este în lege, ar înseamna o sistare a plăților privind alocațiile. 

Vom dubla alocațiile de așa manieră ca ele să fie acoperite de posibilitățile bugetului. Am parcurs procedură care trebuia parcursă pentru publicarea în Monitorul Oficial. Dacă PSD face acest lucru (n.r. aduce amendament în Parlament pentru dublarea alocațiilor), se vor opri plățile pentru copii, ca să înțelegem care este consecința. Din punctul nostru de vedere, începând de mâine, Ordonanța își are aplicare în practică. (...) Dacă PSD își permite acest lucru și vrea să nu mai acordăm acești bani copiilor doar ca să facă un joc politic, va trebui să le răspundă românilor de ce în luna următoare copiii nu vor primi sumele mărite conform OUG și explicațiile trebuie căutate la ei“, a spus ministrul Muncii. 

Trebuie precizat faptul că alocaţia de stat pentru copii se cumulează cu indemnizaţia lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie.

Cîțu: Este un efort enorm pentru buget

La începutul ședinței de Guvern de miercuri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a propus ca majorarea alocațiilor să se facă în ma multe trepte, respectiv majorări de câte 20% aplicate la 1 septembrie 2020, 1 ianuarie 2021, 1 iulie 2021, 1 ianuarie 2022 și 1 iulie 2022. 

Legea prevede însă dublarea alocațiilor de la 1 august 2020. Mai exact, în urma hotărârii Curții Constituționale, care a respins sesizarea Guvernului privind legea care anula decizia de amânare a dublării alocațiilor, acest sprijin acordat copiilor trebuia majorat de la 1 august 2020.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat marți seara că Executivul va încerca să dubleze alocațiile pentru copii în cel mai scurt timp, după o majorare de 15-20% aplicată de la 1 august 2020 și altele două în 2021.

Eu nu cred că mai găsiţi o ţară în lume care să facă ce facem noi astăzi, să venim şi să spunem că vom creşte alocaţiile. Dar, în acelaşi timp, facem acest lucru, creştem alocaţiile şi dorim să le dublăm. Dar vom avea o creştere acum, la 1 august, vom avea una substanţială la 1 ianuarie şi încă una anul viitor. Vom încerca să le dublăm într-un timp foarte scurt. Ştiu că premierul a spus până în 20%, cred că în jurul acestei cifre ne vom stabili, acum cu 1 august, cred că între 15% şi 20%, acolo suntem“, a declarat Cîţu, la B1TV.

Ministrul Finanţelor a mai spus că sumele alocate pentru majorarea alocațiilor ar fi putut merge către investiții, care să aducă plus valoare în economie. „Oamenii trebuie să înţeleagă că este un efort enorm pentru buget, pentru că aceştia sunt bani care ar fi putut să meargă la investiţii, investiţii care ar fi creat valoare adăugată şi ar fi putut garanta creşteri şi plata de alocaţii în viitor. Avem nevoie de creştere economică ca să putem să plătim în viitor alte alocaţii mai mari, pentru că, altfel, dacă stăm doar pe deficite, pe împrumuturi, nu vom ajunge nicăieri“, a precizat Florin Cîţu.