Summitul în scop caritabil „Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor” organizat la 27 iunie de Comisia Europeană și Global Citizen a mobilizat 6,15 miliarde de euro suplimentare pentru a contribui la dezvoltarea și asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri, teste și tratamente pentru coronavirus. Fondurile obținute vor sprijini, de asemenea, redresarea economică în regiunile și comunitățile cele mai fragile din lume.

Această sumă include un angajament în valoare de 4,9 miliarde de euro din partea Băncii Europene de Investiții, în parteneriat cu Comisia Europeană, și un angajament în valoare de 485 de milioane de euro din partea statelor membre ale Uniunii Europene. 

40 de guverne au luat parte la summit și s-au angajat să asigure accesul universal la medicamentele pentru coronavirus și să ajute, într-un mod echitabil și just, la reconstrucția comunităților care au fost afectate grav de pandemie. Ca jalon al solidarității mondiale, summitul a dus la asumarea de angajamente pentru capacitatea de producție a peste 250 de milioane de doze de vaccin destinate țărilor cu venituri medii și mai mici.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Lumea va fi eliberată de această pandemie numai atunci când vaccinurile, testele și tratamentele vor fi disponibile la un preț accesibil pentru toți cei care au nevoie de ele. Angajamentele de astăzi și contribuția Europei ne apropie de realizarea acestui obiectiv global. Europa va contribui pe termen lung la aceste eforturi, folosindu-și toată capacitatea de mobilizare pentru binele comun. Avem o alianță puternică pentru a înfrânge împreună acest virus”. 

La rândul său, președintele Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, a ținut să sublinieze: „Mă bucur să anunț că parteneriatul strâns dintre BEI și Comisia Europeană are drept rezultat un angajament de 4,9 miliarde de euro pentru a ajuta țările vulnerabile să își finanțeze redresarea în urma pandemiei”. 

Suma de 4,9 miliarde de euro se adaugă la cele 2 miliarde de euro care au fost deja angajate de către Banca Europeană de Investiții în luna mai. 

Banca Europeană de Investiții alcătuiește o rezervă de proiecte de investiții pentru a dezvolta și a extinde producția de vaccinuri, teste și tratamente pentru coronavirus, în parteneriat cu Comisia, Organizația Mondială a Sănătății și Coaliția pentru inovare în domeniul pregătirii în eventualitatea apariției unei epidemii.