Temperaturile foarte ridicate, aproape caniculare, și disconfortul termic revin din această săptămână în zonele din sudul României. Ca urmare, se impune să luăm câteva decizii prin care să ne protejăm de soare, de căldură, dar și de senzația de sufocare, care poate apărea mai ales la persoanele în vârstă.

Iată așadar cinci măsuri, aproape banale azi, dar importante, pentru a ține sub control situațiile nedorite:

1. Nu vă expuneți eforturilor inutile! Hidratați-vă cât mai des!

În zilele toride de vară, cu aer aproape irespirabil și cu un nivel  sporit al umidității din atmosferă, e de preferat petrecerea timpului în interior.

Programați-vă, pe cât posibil, deplasările în cursul dimineții, când soarele nu este la fel de puternic ca în celelelate perioade ale zilei, și renunțați la eforturi inutile.

În cazul în care nu puteți totuși evita expunerea directă la căldură și la umezeală, limitați efortul depus, luând mai multe pauze de odihnă, cu pauze de hidratare incluse de fiecare dată.

Purtați haine lejere, din materiale vaporoase și protejați-vă capul cu o pălărie de soare, cu bor lat. Purtați ochelari cu lentile speciale!

2. Dozați-vă cu atenție efortul fizic!

Mișcarea fizică din timpul verii trebuie să fie făcută altfel decât cea din anotimpurile reci, întrucât poate avea efect contrar.

Ca atare, nu faceți sport în aer liber când soarele strălucește pe cer, iar aerul e aproape irespirabil. Optați, pe cât posibil, pentru înot în piscine, de preferat cele de interior, sau alergați dimineața devreme, înainte de ora 9.00, maxim 10.00. 

3. Odihniți-vă suficient timp!

Ei bine, și vara se doarme! Programați-vă cel puțin opt ore de odihnă pe noapte. Organismul va căpăta, astfel, mai multă rezistență în a se lupta cu condițiile meteorologice dificile.

4. Urmați o dietă cât mai sănătoasă!

Vara avem o ofertă bogată în vitamine și proteine. Ca atare, abundența de fructe și legume proaspete e cuvântul de ordine! Alimentația joacă un rol-cheie în prevenirea durerilor, mai de tot felul, dar și în combaterea migrenelor și a stărilor de disconfort. 

5. Investiți cât mai repede în confortul termic al propriei locuințe

Acasă poate fi locul cel mai plăcut din lume. Ca atare, controlul asupra temperaturii și a nivelului umidității din propria locuință sunt esențiale pentru propriul confort.

Așadar, cumpărați-vă un aparat de aer condiționat sau dacă nu, măcar un ventilator performant. Eventual chiar și un dezumidificator. Nu veți regreta alegerea!