Mulțumesc! Bună dimineața! Sunt ministrul de externe al României și mă bucur să fiu astăzi aici, pentru o reuniune cu o agendă extrem de încărcată.

Tocmai am finalizat un mic-dejun de lucru cu participarea liderului opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, și am exprimat poziția României cu privire la situația din Belarus, aprecierea pentru curajul cetățenilor din Belarus și al reprezentanților opoziției, care luptă în continuare pentru drepturile lor, în ciuda eforturilor regimului de a reprima aceste evoluții.

Credem că Belarus se află în prezent într-o etapă de tranziție către modernizare și democrație, iar Uniunea Europeană are datoria de a susține acest efort. Astfel, am exprimat susținerea României pentru societatea civilă și pentru o presă independentă în Belarus, am reamintit colegilor și doamnei Tihanovskaia că România a transferat 100 de mii de euro prin European Endowment for Democracy pentru susținerea unei prese independente și a societății civile în Belarus.

Am reiterat faptul ca România susține adoptarea de sancțiuni și am vrea ca acestea să fie adoptate cât mai curând posibil. De asemenea, am reamintit faptul că România a susținut activarea Mecanismului Moscova al OSCE și  sprijină organizarea unei misiuni OSCE pentru medierea dialogului în Belarus. Nu în ultimul rând, am informat colegii despre importanta Declarație Comună care a fost adoptată în această dimineață și făcută public de către Președinții României, Poloniei și Lituaniei. Această declarație comună conține o propunere adresată comunității internaționale și Uniunii Europene pentru pregătirea unui pachet de asistență economică pentru un Belarus democratic. Printre altele, acest pachet ar putea include asistență pentru negocierile de aderare la OMC, asistență pentru dezvoltarea unei economii liberale, aplicarea unui regim fără vize atunci când condițiile o vor permite, cât și alte tipuri de asistență financiară din partea unor organizații financiare internaționale.

De asemenea, în cadrul agendei curente vom discuta și despre situația din Rusia, în legătură cu otrăvirea domnului Navalnîi. Poziția României este că Uniunea Europeană ar trebui să joace un rol mai activ în această chestiune. Ne-am alăturat colegilor din Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca și Polonia și am adresat o scrisoare Înaltului Reprezentant Borrell prin care solicităm această implicare activă a Uniunii pe acest subiect, întrucât credem că Rusia ar trebui să își îndeplinească responsabilitățile și să demareze o investigație transparentă și imparțială și să coopereze pe deplin cu OIAC și cred că trebuie, de asemenea, să examinăm posibilitatea unor eventuale sancțiuni, dacă este nevoie, în conexiune cu acest caz de otrăvire a domnului Navalnîi.

Tot în cadrul agendei curente vom discuta despre Turcia și voi reînnoi apelul, în numele României, pentru dezescaladare, pentru reducerea tensiunilor, pentru că ceea ce este absolut necesar acum sunt calmul și reluarea negocierilor directe între părțile implicate. Vom asculta de asemenea, prezentarea domnului Borrell despre eforturile recente pentru stabilirea unui cadru care să permită părților să revină la masa negocierilor. Apreciem eforturile Înaltului Reprezentant Borrell, ale Germaniei și ale Președintelui Consiliului European în această direcție.

De asemenea, vom discuta despre Libia, despre relația dintre UE și Uniunea Africană, relațiile cu vecinătatea sudică și așteptăm cu nerăbdare dezbaterile pe aceste teme. De pildă, cu privire la Libia, ne dorim să vedem o tranziție de la un simplu acord de încetare a focului către un proces real de negocieri astfel încât să fie identificată o soluție durabilă pentru acest conflict între părțile implicate. Cu privire la relația cu vecinătatea sudică, așteptăm cu interes dezbaterea de astăzi pentru a identifica modalități de consolidare a parteneriatelor cu țările din vecinătatea sudică.

Vă mulțumesc!