Într-un an trist, marcat în toată lumea de restricţii şi de evenimente culturale amânate sau anulate, directorul general al Pavilionului Art Safari Bucureşti Ioana Ciocan s-a încăpăţânat să organizeze la aceleaşi standarde cel mai mare muzeu temporar din ţară. Într-un interviu acordat Informaţia Bucureşti, artista a vorbit despre provocări, organizare, ce s-a schimbat şi ce oferă anul acesta evenimentul.

Publicul poate vizita pavilioanele de artă în două spaţii distincte din Capitală, în premieră: Afi Cotroceni şi Victoria Tower. Invitatul de onoare al ediţiei este Israelul, reprezentat în expoziţie de artistul Gilli Avissar cu o lucrare monumentală.

Hightlight-urile ediţiei: Cea mai mare expoziţie din ultimii 50 de ani dedicată maestrului Gheorghe Petraşcu; Cea mai mare expoziţie dedicată pictorului Sabin Bălaşa; arta rebelă a celebrului grup Guerrilla Girls; „Şcoala de la Bucureşti”, reprezentată de nume mari, precum: Dumitru Gorzo, Geta Brătescu, Vlad Nancă, Saddo, Ştefan Câlţia.

Informatia Bucureşti - Care au fost cele mai mari provocări anul acesta în organizarea Art Safari?

Ioana Ciocan - Noi am tratat această ediţie ca pe orice altă ediţie. Aveam planul făcut încă de anul trecut şi nu am dorit să schimbăm nimic. A fost mai complicat financiar să-l realizăm. Dar pot spune că am făcut exact ceea ce facem de fiecare dată: o expoziţie bună, curatoriată de cei mai importanţi critici, o expoziţie făcută cu multă iubire. Ce s-a schimbat este traseul unidirecţional, dar restul lucrurilor nu mai are rost să le menţionez, pentru că ele sunt deja noul normal:  mască, dezinfectant, distanţare socială.

- Cine curatoriază expoziţiile din cadrul Art Safari 2020?

- Ne aflăm în Pavilionul „Gheorghe Petraşcu”, aici în Calea Victoriei nr. 15, care este curatoriat de Ruxandra Dumitru. Ioana Spiridon este curatorul expoziţiei dedicate lui Sabin Bălaşa, Antigona Silvia Rogozea, curatorul pavilionului „Şcoala de la Bucureşti”. Alături de acesta din urmă veţi regăsi şi Pavilionul Internaţional dedicat fetelor de la Guerrilla Girls.

- Câte lucrări pot admira bucureştenii la expoziţiile Art Safari?

- Aproximativ 800 de lucrări. Ele formează întreg pavilionul. Valoarea totală a lucrărilor este de 12 milioane de euro. Aproape 40 de instituţii au dat lucrări. Vreau să menţionez împrumutul muzeal de la Camera Deputaţilor, în premieră. Ei ne-au dat nişte lucrări de mari dimensiuni care se află în Pavilionul „Sabin Bălaşa”.

- De unde provin operele împrumutate?

- Alături de Muzeul Municipiului Bucureşti, Art Safari are 25 de muzee naţionale partenere. De la ele vin împrumuturile muzeale dar şi de la nenumăraţi colecţionari din România şi din străinătate. Am avut şansa de a avea lucrările de la Guerrilla Girls aici înainte de lockdown-ul din mai, dar anumite lucrări nu le-am putut aduce.

- Ce ne puteţi spune despre bilete, s-au vândut? Publicul este interesat să vină?

- Bilete s-au vândut şi se vând în continuare. Voi raporta numărul vizitatorilor la final pentru că trebuie calculat cel de la Afi Cotroceni şi de la Victoria Tower.