Guvernul de la Dublin dislocă un pachet consistent pentru a revitaliza învățământul cu program obișnuit până la sfârşitul lunii august.

Pentru reînceperea școlilor, care au fost închise pe 12 martie, vor fi recrutaţi, suplimentar, sute de profesori şi personal auxiliar.

75 de milioane de euro vor fi alocați pentru lucrări de construcţie şi modificări ale sălilor de clasă, care să permită menţinerea distanţării fizice necesare pentru elevi și profesori, în contextul măsurilor impuse de pandemie.

Planul mai prevede ca 52 de milioane de euro să fie folosiți pentru măsuri de curăţenie şi igienă. Pauzele de prânz şi orele de începere a cursurilor ar putea fi eşalonate, dar purtarea măştilor nu va fi obligatorie în timpul orelor de clasă.

“Nu există un înlocuitor pentru învăţatul în şcoli”

Copiii cu vârste mai reduse nu vor trebui sa respecte distanţarea fizică, iar clasele elevilor din şcolile primare vor funcţiona sub forma unor “bule”, grupându-se în aşa fel încât să vină cât mai puţin în contact cu restul claselor.

În şcolile secundare, se recomandă, în măsura posibilului, menţinerea unei distanţe de doi metri între bănci sau între elevi şi profesori. Şcolile secundare vor încerca, de asemenea, să limiteze deplasările elevilor, profesorii urmând să treacă de la o clasă la alta pentru a susţine cursurile.

“Pur şi simplu nu există un înlocuitor pentru învăţatul în şcoli, în prezenţa colegilor şi a profesorilor. Acesta este motivul pentru care elaborarea unui plan cuprinzător pentru redeschiderea şcolilor noastre şi menţinerea lor deschise a fost o prioritate fundamentală pentru acest guvern de la numirea sa acum patru săptămâni”, a declarat premierul Micheal Martin.