Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că susține varianta organizării alegerilor parlamentare pe 6 decembrie, dar situația este ușor complicată. Rezolvarea problemei alegerilor se poate face însă, doar dacă președintele cheamă toate partidele la consultări și cad de acord asupra acestui subiect.

"Da, în acest moment cred că procedurile sunt pornite, sunt în derulare şi 6 decembrie rămâne data în care pot fi şi trebuie organizate alegerile parlamentare", potrivit Digi 24.

Președintele UDMR a amintit că săptămâna viitoare este ultimul termen - 22 octombrie - când pot fi depuse listele de candidaţi şi hotărârea de guvern este în vigoare.

Cât privește decizia Curții Constituționale, Kelemen Hunor a precizat că, deocamdată decizia este la președintele țării, întrucât acesta are timp, până pe 25 octombrie, să analizeze legea care a fost declarată consituțională.

”Ori președintele semnează legea şi se publică în Monitorul Oficial şi intră în vigoare pe 25 sau în 2 zile, ori trimite înapoi în Parlament. Probabil că până în 25, mai mult decât atât nu putem spune despre această lege. Şi această lege oricum nu stabileşte data alegerilor, doar spune că Parlamentul are dreptul de a stabilit data alegerilor. Deci, există această problemă, într-adevăr uşor complicată, dar nu foarte mult complicată, prin decizia Curţii. Se poate ajunge la un consens dacă preşedintele va intra în rolul lui constituţional şi va chema partidele la consultări. Nu ştim dacă se va întâmpla, dar din punctul meu de vedere asta ar trebui să facă preşedintele", a explicat Kelemen Hunor.