Campionul european la tenis de masă Eduard Ionescu a avut în pandemie cea mai productivă perioadă a lui: a slăbit 7 kilograme, s-a antrenat câte 3 ore zilnic și a citit cărți.

Are doar 15 ani și o voință si o ambiție de fier! Eduard Ionescu, campion european la tenis de masă, e un exemplu de urmat pentru mulți adulți! În perioada pandemiei, puștiul s-a reinventat! A început să țină un regim de viața sănătos, din care a exclus dulciurile și pâinea. ”Perioada aceasta pot spune că am fost mai productiv ca niciodată, m-am antrenat în jur de două 3 ore pe zi, m-am pregătit fizic foarte mult, am slăbit în jur de 7 kilograme. Fizic m-am antrenat în jur de o oră jumate-două pe zi, am citit, m-am dezvoltat personal. Mama nu a fost de acord deloc cu dieta, cel puțin prima săptămână am avut certuri, mereu îmi spunea să mănânc, îmi aducea dulciuri, mereu o refuzam.  După vreo două săptămâni s-a ambiționat și a început să țină și ea dietă” - Eduard Ionescu, campion european în proba de dublu la tenis de masă.

Meniul său pentru o zi

Edi povestește că tot timpul a fost mai pufos, iar atunci când a început pandemia s-a hotărât să facă o schimbare în alimentația lui.Eram puțin plinuț înainte și, în primele două săptămâni de carantină, nu am făcut prea multe și luasem două kilograme. Când mi-a venit masa și am avut posibilitatea să mă antrenez în casă, mi-am propus să îmi reglez și alimentația, să trăiesc mai sănătos ca să pot avea ce îmi doresc în sport” - Eduard Ionescu, campion european în proba de dublu la tenis de masă. 

Tânărul dezvăluie și în ce constau mesele sale  

Am grijă la macronutrienții pe care îi mănânc, mănânc foarte multe proteine pentru a-mi menține mușchii, carbohidranți pentru a avea energie la antrenament. Dimineața este cea mai importantă pentru a avea energie pentru toată ziua. Mănânc foarte mulți carbohidrați dimineața, după-amiază îmi dozez mâncarea în mai multe proteine. După am o gustare, un shake de proteine și un măr, iar pentru cină foarte multe proteine pentru a-mi menține musculatura și un baton să suplinească senzația de dulce” - Eduard Ionescu, campion european în proba de dublu la tenis de masă.

Citește cărți de psihologie și dezvoltare personală

Cititul este una dintre pasiunile sale și face parte din rutina zilnică. Pentru că a avut timp în perioada în care a stat acasă, Edi a citit cărți de psihologie și dezvoltare personală. Este foarte important pentru mine să citesc, îmi place să mă dezvolt pe plan personal și e foarte necesar să fi bine cu psihicul. În această perioadă am citit o carte “Uneori câștigi, uneori înveți”, care s-a potrivit perfect cu viața mea din sport și chiar pot spune că m-a ajutat și am multe idei pentru viitor.  Iar în momentul de față citesc ”Cum să îți controlezi anxietatea” pentru că am momente în care mă gândesc la trecut și chiar mă ajută să fiu mereu pozitiv și să trăiesc cum trebuie” - Eduard Ionescu, campion european în proba de dublu la tenis de masă.

A concurat accidentat

A avut o accidenare gravă la umăr, care l-a ținut departe de concursuri 5 luni, dar nu s-a gândit o secundă să renunțe. A concurat accidentat la picior și cu un torticolis care i-a dat mari bătăi de cap. M-am accidentat la antrenament și am decis cu antrenorii mei că pot concura, am fost acolo, dar, din păcate, am avut și un torticolis care a venit pe neașteptate și am încercat să concurez așa… Din nefericire în primele două zile fără succes. În ultima zi de concurs mi-a trecut problema la gât și am câștigat ultimele 3 meciuri - Eduard Ionescu, campion european în proba de dublu, la tenis de masă.

Pe urmele fratelui

Edi a început tenisul la 6 ani, datorită fratelui său care la rândul lui a practicat acest sport la nivel de performanță, în prezent fiind profesor la această disciplină.  Am jucat tenisul de masă 16 ani, de aici s-a inspirat și Edi. Îmi fura paletele, îl luam după mine la sală, când era mic. De mic făcea 4-5 ore de tenis de masă pe zi” - Bogdan Ionescu, fratele lui Eduard Ionescu.

Federația, a doua familie

Edi recunoaște că singur nu ar fi avut nicio șansă să reușească acest sport! „Am o relație foarte bună cu federația, le sunt recunoscător pentru că au grijă de mine, de noi ca sportivi. Mă susțin foarte mult și fără ei nu aș fi putut să ajung unde sunt acum. E foarte greu de unul singur să razbești într-un sport cum este tenisul de masă, fără ajutor nu aș fi avut cum - Eduard Ionescu, campion european în proba de dublu la tenis de masă.

Ultima medalie câștigată a fost înainte să înceapă pandemia

Până la vârsta de 15 ani, sportivul a pierdut șirul medaliilor și trofeelor pe care le-a câștigat, pe ultima a obținut-o în luna februarie, la Openul Cehiei, de unde s-a întors cu bronzul. “În semifinale am jucat cu actualul număr 1 mondial, am avut și minge de meci. Chiar dacă am pierdut, pot spune că pentru mine, emoțional a fost un succes“  - Eduard Ionescu, campion european în proba de dublu la tenis de masă.

Edi este campion național la 6 probe de cadeți și juniori, în 2019, campion european în proba de dublu și vicecampion la echipe, medaliat cu bronz la Openul Franței de cadeți din 2019, câștigător Top 12 juniori în 2019, medaliat cu argint la Top 12 seniori 2020, medaliat cu aur la Openul Poloniei de echipe la cadeți în 2019, medaliat cu bronz la Openul Macedoniei în proba de dublu la juniori în 2019.