Laurențiu Baranga, fostul şef al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, a recunoscut procurorilor că diploma sa de Bacalaureat este falsificată, potrivit Judecătoriei Sectorului 5, citată de G4Media.

În declarația sa de inculpat, Baranga susține că, la momentul la care și-a falsificat diploma, a crezut că obținerea ei era legală, motivând prin faptul că urmase cursurile liceale doi ani, iar apoi o școală postliceală.

„Cu privire la acuzaţiile aduse declar faptul că a existat un moment în viaţa mea când am avut un moment de scăpare, luând o decizie neinspirată, constând în aceea că prin intermediul unei persoane al cărei nume nu mi-l amintesc am reuşit să obţin o diplomă de bacalaureat din care să rezulte că am urmat cursurile liceale şi am obţinut diploma de bacalaureat. Menţionez că acea persoană m-a asigurat de faptul că obţinerea diplomei de bacalaureat va fi legală, întrucât urmasem cursurile liceale de 2 ani şi o şcoală profesională. Nu am urmat cursuri liceale de 4 ani la liceul …, aşa cum reiese din diploma aflată la dosarul cauzei. Nu am dorit să induc în eroare instituţiile de învăţământ cu care am avut relaţii contractuale, deoarece celelalte diplome dobândite ulterior sunt obţinute pe merit. De asemenea sunt de acord să fac toate demersurile necesare pentru a acoperi prejudiciul cauzat în cauză”, a afirmat Baranga. 

De asemenea, acesta și-a cerut iertare instituțiilor pentru prejudiciul de imgine pe care l-a creat și s-a declarat de acord să plătească prejudiciul de 640.000 de lei.

Cu ajutorul diplomei falsificate, Baranga a reușit să obțină alte diplome și titluri, precum doctor al Universității Valahia din Tărgoviște și cursant la Colegiul Național de Afaceri Interne și la Colegiul Național de Apărare ARACIS.