Mai este doar o zi până la momentul liberalizării pieței gazelor, când tarifele nu vor mai fi reglementate de autorități și se vor stabili în urma negocierilor dintre consumator și furnizor. 

Având în vedere însă lipsa de interes, de informații, dar și teama de a nu rămâne fără gaze, românii preferă să nu se documenteze, să nu solicite și să nu analizeze oferte și, cu atât mai mult, să negocieze tarife, astfel că ajunge în situația de a nu-și schimba furnizorul și de a accepta tariful impus de acesta, mult peste costul său de achiziție. Fără a exista vreo presiune din partea clientului și a concurenței, cei mai mulți furnizori au menținut tarifele sus. 

Datele Barometrului de Securitate Energetică, realizat sub egida Academiei Române, arată că un număr mare de români nu dețin informații despre cum să își schimbe furnizorul de gaze, le este teamă de liberalizarea pieței de gaze și le este frică să-și părăsească furnizorul actual pentru a nu rămâne fără gaze. Astfel, se estimează că 95% din consumatorii actuali de gaze nu vor semna un contract de gaze până la 1 iulie 2020 și vor primi gaze în continuare în baza contractului existent la prețul stabilit de furnizorii săi, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă.

De ce nu negociază românii cu furnizorii de gaze

Specialiștii Asociației Energia Inteligentă explică de ce furnizorii, în special cei mari, nu reduc tarifele pentru gazele naturale pentru populație. Asociația arată că decizia marilor furnizori de gaze de a nu scădea prețul la gaze se bazează pe studiul comportamentului consumatorului casnic de gaze din România:

  • Consumatorii casnici sunt confuzi în lipsa cunoștințelor minime privind negocierea, în general și a celor privind gazele naturale în special. Aceasta se datorează lipsei oricăror programe de informare privind liberalizarea pieței de gaze, deși acestea erau obligatorii conform înțelegerilor internaționale semnate de statul român; 
  • Neîncrederea românilor față de nou (acordarea unui nivel de încredere altor companii de furnizare gaze în afara celor tradiționale); 
  • Dezinteresul larg față de subiectul liberalizării pieței; 
  • Atitudinea majorității românilor „noi nu putem face nimic“ și ca atare „ce va fi, va fi“.

Aplicație ANRE pentru compararea ofertelor

Pentru a alege cea mai bună ofertă, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energie (ANRE) pune la dispoziția românilor, pe site-ul instituției, aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale“, care le permite să efectueze o analiză comparativă a ofertelor-tip existente pe piață. Acest serviciu poate fi accesat și de pe dispozitivele mobile prin descărcarea aplicației „ANRE“, disponibilă în App Store și Google Play. 

Procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client. Pe parcursul lunilor mai și iunie, toți clienții casnici care au în prezent semnat un contract reglementat de furnizare gaze vor primi de la furnizorul actual o ofertă cu prețul propus de către acesta pentru furnizarea de la 1 iulie 2020. 

„Atragem atenţia că această ofertă trebuie analizată atent, comparativ cu preţul reglementat plătit în prezent, precum şi cu alte oferte ale furnizorului actual sau ale altor furnizori de gaze naturale, clientul având libertatea de a alege oferta care i se potrivește cel mai bine“, arată ANRE.  

În situaţia în care clientul casnic va fi inactiv şi nu va încheia, până la 1 iulie, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată.