Apar detalii noi în cazul personajului care a reușit să falsifice la perfecție bancnota din plastic de 100 de lei. Conform ultimelor declarații ale procurorilor, acesta a făcut o singură greșeală: a lăsat o amprentă în interiorul uneia dintre bancnote.

Șase ani le-au trebuit anchetatorilor ca să îl dibuie pe cel care a creat Super Leul. 17.065 de bancnote false ar fi fost puse în circulație, în acest timp. Din 2014 și până acum, 3.000 de bancnote contrafăcute au ajuns să reprezinte obiectul de cercetare în 2.734 de dosare penale. Pentru restul de până la 3.000, ce fac obiectul altor cauze, s-a dispus extinderea urmăririi penale.

În urma audierilor, procurorii au aflat că suspectul a avut nevoie de un an, din 2013 până în 2014, pentru a studia cu lupa, fiecare detaliu și element de siguranță de pe hârtia de 100 de lei. Și a reușit să creeze o bancnotă ce le imita la perfecțiune pe cele semnate de Isărescu. Nici casierii de la bănci nu au sesizat vreo diferență.

Totuși, așa cum se întâmplă în viață, falsificatorul a făcut o greșeală. Una singură, dar care avea să îl coste libertatea. Conform digi24.ro, pe unul dintre straturile din interiorul bancnotei din polimer, de 100 de lei, specialiștii au reușit să descopere o amprentă a suspectului. Restul a venit de la sine. Din baza de date a apărut chipul unui bărbat, care săvârșise un furt, în zilele tulburi de după Revoluția din decembrie 1989.

Ulterior, anchetatorii au reușit să pună cap la cap detaliile întregii afaceri. Au aflat de unde și-a procurat imitatorul cernelurile speciale, toate imprimantele și restul de materiale necesare pentru a imita elementele de siguranță ale bancnotei de 100 de lei. O parte din utilaje au fost procurate din Belgia, spun anchetatorii.

Banii falși erau cheltuiți prin târguri și iarmaroace

Ca urmare a calității superioare a reproducerii, cei trei membri ai grupării erau aproape imposibil de depistat. Bancnotele au fost realizate pe suport de polimer și aveau imitate toate elementele de siguranță destinate publicului, inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă, fiind practic falsuri aproape imposibil de identificat.

Deși știau că au marfă de calitate, falsificatorii nu s-au grăbit să cheltuie banii falși în magazine de fițe sau prin supermarketuri.

Bancnotele tipărite acasă la falsificator au fost aruncate pe piață cu mare prudență. Procurorii spun că atunci când membrii bandei plecau la shopping, aceștia își opreau telefoanele. Preferau să plaseze banii la tot felul de serbări comunale, târguri, sau bâlciuri, unde nu existau camere de luat vederi și lumea pusă pe distracție era mai puțin atentă. Interesul era ca obiectele cumpărate cu bani falși să fie de valoare cât mai mică, astfel încât restul primit la Super Leu să fie cât mai mare.

 La percheziții, procurorii au găsit nu mai puțin de 31 de calendare cu diverse evenimente, fie că vorbim de târguri, bâlciuri sau serbări comunale. Tot la percheziții, avea să fie descoperită și tipografia performantă, 450 de Super Lei, 207.863 lei în bancnote adevărate, și 11.120 de euro.

Foarte interesant, cu ocazia perchezițiilor au fost descoperite și 1.000 de certificate de autenticitate tip Registrul Auto Român, în alb și fără serii, documente eliberate la înmatricularea în România a mașinilor second-hand aduse din străinătate.

Conform comunicatului inițial al procurorilor, cei trei suspecți ar fi pus în circulație 17.065 de bancnote de 100 de lei. Mai sunt, însă, multe aspecte de lămurit. Deocamdată, cei trei membri ai grupării care a creat Super Leul sunt cercetați în stare de arest, pentru 30 de zile.