Prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici va fi mai mic în această iarnă față de cel din iarna trecută, o ieftinire înregistrându-se deja, după liberalizarea pieței la 1 iulie 2020, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu. 

Ministrul Economiei a arătat că, în prezent, oferta de gaze pe piața românească este mai mare decât cererea, astfel că s-a înregistrat deja o ieftinire a gazelor naturale. 

Vestea bună va fi şi pentru consumatorul casnic şi pentru consumatorul industrial, este că preţul gazului natural în România va fi mai scăzut. Acum, nu putem compara preţul din octombrie, noiembrie, decembrie cu preţul de acum. Dar cu certitudine preţul din iarna lui 2020 va fi mai mic decât preţul din iarna 2019. Asta cu certitudine, pentru că preţul gazului a scăzut şi scăzând avem o referinţă mai joasă“, a declarat Virgil Popescu, la Digi 24.

Întrebat dacă producem suficient pentru a acoperi cererea, oficialul a răspuns că da. „Producţia Romgaz a crescut în ultima perioadă cu 10%, acolo practic a fost o întărire a echipei manageriale şi s-au redeschis sonde, iar Romgaz a reuşit să îşi crească producţia cam cu 10%. Asta înseamnă venituri mai mari pentru companie, venituri mai mari la bugetul de stat, o ofertă de gaz pe piaţa românească mai mare şi implicit toată lumea ar avea de câştigat şi implicit scade şi preţul la gaz. Şi industria românească devine mult mai competititvă“, a precizat ministrul Virgil Popescu.

Pe de altă parte, oficialul a spus că explotarea gazelor naturale din Marea Neagră a rămas o prioritate. „Trebuiau îndeplinite mai multe condiţii ca aceasta să se întâmple. Abrogarea Ordonanţei 114 a fost făcută, renunţarea la obligaţia de vânzare a 50% din producţie pe piaţa cetralizată a fost realizată şi înlocuită cu acest gas program release, care aduce beneficii prin scăderea preţului gazului. Mai rămâne de modificat Legea Offshore, care nu se poate face decât în Parlament. Nu ne putem asuma ca Guvern să modificăm Legea Offshore şi să fie modificată în Parlament, mai ales că suntem într-un proces electoral şi cred că nu este un moment prielnic“, a adăugat ministrul, care a precizat că partidul nu are o majoritate în Parlament.