Ministrul Energiei, Virgil Popescu, recomandă consumatorilor casnici de electricitate să încheie contracte noi de la 1 ianuarie pe piața liberă, unde prețurile sunt mai mici, potrivit Agerpres.

Declarațiile vin în contextul în care piața românească de electricitate se va liberaliza complet de la 1 ianuarie 2021, iar consumatorii care păstrează vechile contracte ar putea plăti mai mult cu până la 26%.

"Există piaţa concurenţială (liberă - n.r.), care este mai ieftină decât piaţa universală (vechea piaţă reglementată - n.r.) şi există Hidroelectrica, care are un preţ mai mic de la 1 ianuarie. Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preţuri, şi să-şi aleagă oferta cea mai bună. Eu am spus acum vreo două săptămâni, în momentul în care Hidroelectrica a anunţat o ieftinire cu 4% a preţului la energie electrică de la 1 ianuarie, că oricine nu este mulţumit de furnizorul actual îşi poate alege un furnizor din piaţa concurenţială, respectiv poate să se mute la Hidroelectrica, care până acum oferă cel mai mic preţ şi de la 1 ianuarie mai mic decât preţul de anul acesta şi mai mic decât preţul reglementat care este până la 31 decembrie", a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei consideră că, în prezent, furnizorii profită de conservatorismul clineților casnici, care nu au obișnuința de a căuta și compara oferte noi.

"Dacă nu optezi pentru piaţa concurenţială, automat legea nu te lasă să rămâi fără curent electric şi atunci treci în piaţa universală, iar în piaţa universală furnizorii au profitat de acest aspect şi preţul este mai mare faţă de piaţa concurenţială. Evident că orice consumator casnic trebuie să se intereseze şi să-şi caute furnizorul cu preţul cel mai mic", a explicat Popescu.