Pe perioada verii calendaristice, iunie-august 2020, polițiștii au constatat o reducere considerabilă a tamponărilor pe drumurile de mare viteză și, implicit, o scădere a numărului de victime.

Polițiștii Brigăzii Autostrăzi, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au constatat că vara aceasta numărul accidentelor rutiere, produse pe autostrăzi, a scăzut cu 43%, al persoanelor decedate în astfel de accidente, cu 47% și al răniților cu 46%.

Nu au lipsit, însă, contravenienții. Celor ce nu au respectat legislația, le-au fost aplicate 15.669 de amenzi, fiind reținute 1.154 de permise de conducere.

Au fost depistați și foarte mulți vitezomani. Pentru încălcarea regimului legal de viteză, cu mai mult de 50 de km/h, au fost aplicate 974 de amenzi contravenționale, în fiecare caz fiind reținut permisul de conducere al conducătorului auto, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Pentru conducerea sub influența unor substanţe psihoactive, au fost constatate 30 de infracțiuni, fiind constatate și 36 de fapte de conducere sub influența alcoolului.

Acțiunile de control au avut și rezultate nebănuite: pe 2 iunie, pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti, în zona km. 73, la un control de rutină, într-o autotutilitară, în care se aflau doi bărbați, au fost descoperite 80.460 de pachete de ţigări, pentru care nu existau acte de provenienţă. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru contrabandă.      

Recordul de viteză al acestei veri îl deține un bărbat care a fost depistat pe autostrada A2 în timp ce conducea cu viteza de 233 km/h.