Textul a fost conservat într-unul dintre cele 59 de sarcofage descoperite în septembrie în necropola oraşului Memphis, la sud de Cairo.

Necropola Saqqara din Egipt tocmai a oferit o nouă comoară. La începutul lui octombrie, aproape 60 de sarcofage în perfectă stare au fost descoperite în acest sit egiptean, în apropiere de oraşul Memphis, unde au fost îngropate acum mai mult de 2.500 de ani.

Unul dintre sarcofage a dezvăluit o mumie învelită într-un ţesut funerar ornată cu hieroglife în culori vii, relatează Daily Express. Potrivit cotidianului britanic, scrierile corespund textului „Book of Two Ways”, o introducere la unul dintre cele mai importante texte funerare egiptene, cunoscut sub numele de „Cartea morţilor”.

Această versiune de acum 4.000 de ani ar putea fi copia cea mai veche găsită vreodată, care oferă o privire interesantă asupra spiritului vechii civilizaţii, obsedate de viaţa de apoi.

Egipteanul antic credea în reînviere. „Cartea morţilor” însoţea morţii pentru a le proteja călătoria în lumea de dincolo. Conţine o varietate de vrăji magice scrise de numeroşi preoţi. Lucrarea conţine şi laude aduse divinităţilor, cântece şi rugăciuni. Obiecte personale ale mortului, precum hrană, bijuterii şi tot ceea ce iubea în viaţă erau îngropate cu el pentru a înfrunta obstacolele din călătoria către lumea de dincolo.  

Clasat în patrimoniul mondial Unesco, situl Saqqara a scos la lumină în ultimii ani comori arheologice, precum şi animale mumificate (şerpi, păsări, scarabei).

Egiptul speră ca toate aceste descoperiri şi noul său muzeu să redinamizeze turismul afectat de instabilitatea politică şi de atentatele de după revoluţia din 2011 care l-a alungat de la putere pe Hosni Mubarak, şi de pandemie.