Organizația Mondială a Sănătății a anunțat oficial că întrerupe programul de studiu clinic cu substanța hidroxiclorochină la pacienții diagnosticați cu COVID-19. Schemele de tratament nu vor mai conține această substanță și nici combinația lopinavir-ritonavir, motivul principal fiind lipsa unor rezultate notabile asupra reducerii mortalității pacienților infectați cu noul coronavirus.

La recomandarea Solidarity Trial’s International Steering Committee, Organizația Mondială a Sănătății a validat Sâmbătă, 4 iulie, scoaterea din schemele de tratament a substanțelor hidroxiclorochină precum și a combinației lopinavir-ritonavir: „Aceste rezultate preliminare arată că hidroxiclorochina și combinația Lopinavir-Ritonavir reduc puțin sau deloc mortalitatea pacienților COVID-19 spitalizați, comparativ cu standardul terapeutic. Cercetătorii studiului clinic Solidarity vor întrerupe testele imediat”, transmit reprezentanții OMS într-un comunicat.

Pe data de 18 iunie, OMS deja oprise administrarea hidroxiclorochinei în tratamentul pacienților internați, infectați cu noul coronavirus. Cele două tratamente intrate în protocolul terapeutic la nivel mondial reprezintă, la origine, antivirale folosite în tratamentul malariei sau la pacienții infectați cu HIV. Ele nu și-au demonstrat însă eficacitatea, motiv pentru care au fost scoase din protocolul terapeutic.

Potrivit oficialilor, acest lucru nu va afecta și alte programe de studii clinice în care sunt implicate aceste medicamente, în cazul pacienților care nu sunt spitalizați sau în scop profilactic.

Solidarity Trial este un studiu clinic internațional lansat de Organizația Mondială a Sănătății ce are ca scop principal identificarea unei scheme de tratament eficientă în tratarea bolii COVID-19. Studiul clinic analizează prin comparație mai multe combinații de medicamente și urmărește efectul acestora asupra pacienților din mai multe țări.