Operatorii economici care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) vor fi scutiți de plata impozitului specific până la finalul acestui an, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor. 

Impozitul specific este stabilit în funcție de indicatori cantitativi privind suprafaţa aferentă locaţiei, numărul unităţilor de cazare, sezonalitate, rangul localităţii etc. şi nu în funcţie de veniturile realizate, astfel că, în contextul actual, cu impunere de restricții pe seama pandemiei de coronavirus, prevederile proiectului de ordonanță își găsesc justificare. 

Contribuabilii care datorează acest impozit vor recalcula impozitul datorat pentru anul 2020, în mod corespunzător, prin împărţirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice şi înmulţirea valorii rezultate cu numărul de zile obţinut prin scăderea din numărul de 365 de zile calendaristice a numărului de zile rămase până la sfârşitul anului 2020 şi a numărului de 90 de zile calendaristice prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2020, precum şi perioada în care au întrerupt activitatea, total sau parţial, ca urmare a stării de urgenţă, după caz“, potrivir specialițtilor din Ministerul Finanțelor.

În cazul operatorilor economici care au depus deja declaraţia fără aplicarea noii măsuri, se va depune o declarație rectificativă, având în vedere faptul că primul termen de plată a impozitului specific aferent primuluisemestru este 25 octombrie 2020.

Impozitul specific a fost introdus prin Legea 170/2016 (Legea HoReCa), intrată în vigoare în 2017, şi se aplică activităţilor hoteliere, de restaurant, bar & cafenele sau catering.