Parcul dendrologic și pădurea Chitila, aflate la doi pași de București, pot fi soluția perfectă pentru cei care doresc să se rupă câteva ore de forfota orașului pentru o plimbare în natură. 

În Parcul dendrologic Chitila se ajunge de pe Centura Capitalei, în partea de Nord-Vest a Bucureștiului, de altfel, fiind destul de aproape de Domeniul Mogoșoaia. Este drept, „domeniul“ Chitila, din localitatea cu același nume, este mult mai mic decât cel de la Mogoșoaia, însă mult mai liniștit și mai puțin aglomerat. 

Intrarea în parc se face pe strada care începe de la magazinul Lidl din Chitila. Pentru cei care nu merg cu mașina personală, pot lua din București autobuzul R476 și vor coborî la stația din fața Lidl. De altfel, se poate ajunge și cu trenul, cam 10 minute din Gara de Nord până în Gara Chitila. 

O plimbare de weekend în parcul dendrologic din Chitila, poate chiar cu bicicleta pe pista de lângă lac sau prin pădurea care străjuiește lacul, poate fi cea mai bună alegere pentru câteva ore departe de forfota orașului și, totuși, atât de aproape de acesta.  

Parcul dendrologic – unic și splendid

Parcul dendrologic Chitila, încântă prin peisajul splendid, a fost inaugurat în urmă cu nouă ani, pe 1 iunie 2011. Puțini știu că minunata întindere de verdeață a fost amenajată pe locul fostei gropi de gunoi. Cu sprijinul Facultății de Horticultură din București și cu bani europeni, pe fostul loc al gropii de gunoi din Chitila a luat naștere un parc care atrage tot mai mulți bucureșteni aflați în căutarea unei oaze de liniște. 

Până în anul 2014, parcul se întindea pe o suprafață de aproximativ 15.000 de metri pătrați cu alei cu bănci, o diversitate de arbori și plante, loc de joacă pentru copii și aparate de fitness pentru adulți. Ulterior, suprafața parcului a fost extinsă la 35.000 de metri pătrați, a fost amenajat un mic lac, au fost plantați arbori și arbuști precum magnolia, carpenul, arborele magic persan, stejarul roșu, arțarul globular, deutzia lenoinei (arbust originar din Japonia) și multe alte plante, a fost amenajat încă un loc de joacă pentru copii mai micuți.

Parcul este curat și îngrijit, cu alei nou pavate, coșuri de gunoi peste tot, gazonul este tuns, arborii și arbuștii sunt îngrijiți. Și găsești foarte mult locuri în care poți să-ți întinzi o pătură și să te relaxezi sau să faci un picnic. 

Pe una dintre laturile lacului Chitila a fost amenajată o pistă de biciclete, pornind din fața parcului dendrologic și până la drumul care face legătura între Chitila și Mogoșoaia. Ce-i dept, nu are mai mult de un kilometru, însă este pe marginea lacului, iar peisajul încântă.

Plimbare prin Pădurea Chitila

De cealaltă parte a lacului, vizavi de parc, se întinde Pădurea Chitila. Nu este mare și este delimitată de lac și de șoseaua care face legătura între Chitila și Mogoșoaia. Pădurea de foioase, cu fag și stejar, are o potecă bătătorită care se întinde de-a lungul lacului până spre Mogoșoaia și mai are încă vreo două, chiar prin „inima“ pădurii, între lac și șosea. Nu este deoc aglomerată, însă poți întâlni din loc în loc oameni care se plimbă, aleargă sau merg cu bicicletele. Unii pescuiesc în lac, alții fac un picnic sau chiar un grătar. Ce-i drept, pădurea nu mai este la fel de curată precum parcul, iar asta, din păcate, din cauza celor care s-au bucurat de frumusețea acestui colț de natură, dar au uitat să-și strângă resturile în urma loc.