UPDATE 15:00 Plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat marți, 30 iunie, prin vot majoritar, introducerea în Legea energiei taxei asupra veniturilor suplimentare ale furnizorilor de gaze rezultate din liberalizarea pieței.

Furnizorii de gaze naturale vor fi taxați usturător dacă nu vor transfera consumatorilor casnici (persoane fizice), după liberalizarea pieței, ieftinirea operată la nivelul producătorilor. 

Plenul Camerei Deputaților va vota astăzi, în calitate de cameră decizională, dacă se va introduce sau nu în Legea energiei o taxă asupra veniturilor suplimentare ale furnizorilor de gaze rezultate din liberalizarea pieței. Mai exact, o taxă pe diferența dintre plafonul de 68 lei/MWh la achiziția de la producători a gazelor destinate populației și CET-urilor, care va fi eliminat de la 1 iulie, și prețul de achiziție din piață, care în prezent este mult sub acest nivel. Taxa ar urma să se ridice la 90% din veniturile suplimentare.

Cum se stabilește taxarea 

Până la 30 iunie 2021, prețul de vânzare al gazelor naturale de către furnizori către clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinată consumului populației, va fi format în condiții de piață liberă din costul unitar al gazelor naturale, din care se exclud cantitățile de gaze naturaleoperat din import și înmagazinare, la care se adaugă tariful de transport, tariful de distribuție, tariful de înmagazinare și tariful de furnizare, plus taxele aferente. 

„În cazul în care, la formarea prețului în perioada și condițiile stipulate la alineatul (1), furnizorii vor aplica la costul unitar al gazelor un cost mai mare decât costul real de achiziție, suma rezultată din diferența dintre prețul real de achiziție și prețul reglementat al producătorilor în valoare de 68 lei/MWh, stabilit prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, se împarte în următoarele proporții: 10% rămâne la furnizor și 90% se colecteză la bugetul de stat într-un cont special și este utilizată exclusiv pentru protecția clienților vulnerabili. Calculele se fac lunar, pentru luna anterioară“, prevede modificarea legislativă propusă de Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților. 

Foarte important, schema ar urma să se aplice doar pentru cantitățile de gaze naturale care au un preț de achiziție sub prețul de 68 lei/MWh. Asta înseamnă că, dacă reușesc să cumpere de la producători gaze la un preț mai mic de 68 lei/MWh, dar le facturează consumatorilor finali casnici cu mai mult, diferența dintre plafonul actual de 68 lei/MWh, care urmează să fie eliminat de la 1 iulie, și costul real de achiziție va merge în proporție de 90% la bugetul de stat.

În schimb, dacă vor cumpăra gaze de la producători la un preț de cel puțin 68 lei/MWh sau mai mare, furnizorii nu vor fi taxați în nici un fel, indiferent de cât de mare ar fi prețul facturat consumatorilor finali casnici.