La 26 de ani, Patricia Țig a câștigat primul turneu WTA al carierei. S-a întâmlat la Istanbul, după o finală dramatică și epuizantă în fața canadiancei Eugenie Bouchard, pe care a reușit să o învingă abia la opta minge de meci. Cu succesul din Turcia, Patricia Țig a urcat până pe locul 58 în clasamentul WTA, fiind a doua jucătoare din România, după Simona Halep. Anterior finalei de la Istanbul, Pati mai ajunsese de două ori în ultimul act, la Baku, în 2015, și la București, în 2019. Între aceste turnee, toată viața Patricei s-a schimbat prin apariția Sofiei, fetița ei și a antrenorului și soțului ei Răzvan Sabău, fost campion la juniori la Wimbledon. Sofia are acum doi ani și a venit la Istanbul pentru a-și susține mama.

Informația București: - Patricia, felicitări! Ce înseamnă Istanbulul pentru tine și succesul de acolo?

Patricia Țig: - Este ceva special, cu adevărat special. Și pentru că am câștigat primul turneu, și pentru încredere, și pentru locurile câștigate în clasament. Acum, voi putea să joc direct pe tabloul principal la turneele mari, ceea ce mă va ajuta mult.

- Ai reușit să închizi meciul cu Bouchard abia la a opta minge de meci. Au fost ceva emoții acolo?

- Au fost ceva emoții, dar eu am dat totul la fiecare minge de meci, nu prea am multe să îmi reproșez. Important e că mi-am păstrat calmul, spun eu, și am reușit să închid până la urmă meciul.

- A fost sezonul mămicilor, cu Serena, Azarenka, Pironkova, ajungând atât de departe la US Open, tu ai câștigat la Istanbul...

- Eu încerc să mă bucur de fiecare moment alături de Sofia și pentru că a fost alături de noi la Istanbul mi-a dat multă putere. Noi suntem fericiți împreună și nu îmi închipui viața mea altfel. Se poate să naști un copil și să continui să faci ceea ce îți place, acesta este de fapt mesajul meu. Sper că tot mai multe mame să joace tenis, pentru că femeile trebuie să vadă că nu este imposibil să faci asta. Eu nu mă simt interioară nici unei jucătoare, știu că dacă merg pe teren și dau totul am șansa mea să câștig meciul.

- Cum s-a schimbat viața ta de la apariția Sofiei?

- De când a venit Sofia în viața noastră, mi s-a schimbat tot modul de a gândi. Înainte eram mult prea impulsivă și îmi doream totul și pe loc. Acum sunt mult mai responsabilă. Dacă tot sunt la antrenament și nu sunt cu ea, eu mă gândesc măcar să fac o treabă bună pe teren, să merite acel timp pe care nu îl petrec alături de ea, ca apoi să merg acasă și să ne bucurăm de Sofia.

Pe cine a învins Patricia Țig la Istanbul

Turul unu – Olga Danilovici (Serbia) 6-3, 7-5

Turul doi – Misaki Doi (Japonia) 6-2, 6-0

Sferturi – Rebecca Peterson (Suedia) 6-3, 6-1

Semifinale – Teresa Martincova (Cehia) 6-3, 6-3

Finală – Eugenie Bouchard (Canada) 2-6, 6-1, 7-6