Peste 10.000 de întreprinderi mici și mijlocii (IMM) și start-up-uri au făcut recrutări de personal în primele nouă luni ale acestui an, numărul fiind totuși în scădere cu 20% față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, însă scăderea este explicată de închiderea mai multor businessuri sau de suspendarea activității din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit platformei de recrutare eJobs.  

Datele eJobs mai arată că numărul companiilor nou înființate în 2020 a fost cu 30% mai mic decât în 2019. Domeniile care au mers cel mai bine din acest punct de vedere și au avut cele mai multe start-up-uri au fost energie și gaze, în contextul liberalizării recente a pieței gazelor, sau transport și logistică, pe fondul creșterii comenzilor online.

Ultima jumătate de an a fost ca o probă de foc pentru toată lumea, însă companiile mici și cele de tip start-up au dat dovadă de o capacitate extraordinară de a se reinventa și de a rezista, în special în condițiile în care nu au avut în spate resursele pe care le au multinaționalele. Iar ritmul în care au continuat să facă angajări este un bun barometru al felului în care au reușit să reziste“, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cei mai activi angajatori din primele nouă luni ale acestui an sunt din retail, telecom și banking.  

Dacă într-un clasament general al celor mai activi angajatori de anul acesta pe primele locuri s-au aflat retailul, call-center-ele, IT / telecom sau bankingul, start-up-urile care au făcut cele mai multe angajări provin și din alte domenii precum construcții, transport / logistică, publicitate / marketing / PR. Acestora li se alătură, desigur, retailul și IT-ul“, a mai spus Bogdan Badea.