În prezent, peste 7.100 de unități de învățământ din România se află în scenariile roșu și galben, ceea ce ar însemna peste 40% din totalul de 17.656 de școli la nivel național, conform datelor furnizate de Ministerul Educației.

Ministerul arată că trecerea masivă a unităților de învățământ în scenariul roșu a fost generată de creșterea ratei de infectare în localitățile respective, iar, într-o măsură mai mică, din cauza apariției cazurilor de COVID-19 în cadrul instituțiilor didactice.

Astfel, potrivit datelor oficiale, numărul școlilor intrate în scenariul roșu și galben a crescut cu 39% de la debutul anului școlar până în prezent.

După ce Bucureștiul și alte localități au depășit rata de infectare cu COVID-19 de 3 la mia de locuitori, 2.169 de unități de învățământ erau închise pe 21 octombrie.

Din numărul total al acestor școli și grădinițe, 317 sunt închise din cauza apariției cazurilor în interiorul instituțiilor de învățământ, iar 1.852 ca urmare a ratei de incidență din localitate sau a lucrărilor de reabilitare.

În schimb, procentul școlilor aflate în scenariul galben este la 28,36%, adică aproape 5.000 din numărul total de unități școlare din România.