Guvernul României a aprobat Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, indispensabil României în următoarea perioadă de convergenţă pentru accesarea fondurilor rambursabile şi nerambursabile din cadrul mecanismului european de redresare şi rezilienţă.

Țara noastră dispune de 30,4 miliarde de euro prin Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă, document ce urmează a fi prezentat Comisiei Europene de către Ministerul Fondurilor Europene. Acest program este deosebit de important, deoarece prin intermediul său vor fi finanţate proiecte la scară naţională legate de investiţii verzi, digitalizare, ameliorarea mediului economic românesc, precum şi restartarea activităţilor economice.

Principalele domenii în care vor fi investiţi banii europeni sunt transporturile, schimbările climatice, turism, cultură, învăţământ dual şi mobilitate urbană, sănătate, cercetare, situaţii de urgenţă. În total, România are la dispoziţie 79,9 miliarde de euro.

Astfel, avem 30,4 miliarde de euro pentru Mecanismul de Relansare şi Rezilienţă, respectiv instrumentul prin care Uniunea Europeană ajută statele afectate de pandemie să se redreseze, la care se referă ordonanţa de urgenţă aprobată de guvern. Mai dispunem de 28,4 miliarde de euro pentru Politica de Coeziune, plus 19,2 miliarde de euro pentru Politica Agricolă Comună.